Termenul este prelungit în condiţiile în care nu s-au putut efectua toate plăţile până la termenul-limită iniţial, 30 iunie. „Nu am putut efectua toate plăţile directe pentru fermieri până la 30 iunie. Ne vom încadra totuși în cerinţa Comisiei Europene, potrivit căreia, pentru a nu plăti penalităţi, trebuie efectuate 80% din plăţi până la 30 iunie. Termenul se va amâna până la 30 septembrie pentru cei 100 sau 200 de fermieri cu probleme deosebite, care trebuie să se rezolve până atunci”, spun reprezentanţii MADR.
Potrivit reglementărilor europene, începând cu 2020 nu se vor mai putea face plăţi directe fără cadastru.
În prezent, din cele 15 milioane de hectare de terenuri agricole doar 3 milioane de hectare în extravilan sunt cadastrate, deci situatia este dezastruoasă. MADR a anunţat miercuri că România se alătură celorlalte state membre ale Uniunii Europene şi a solicitat prelungirea termenului de plată a subvenţiilor europene din campania aferentă anului 2015, fără penalităţi.
„În cursul lunii iunie 2016 Comisia Europeană a anunţat că statele membre pot solicita o prelungire pentru plata subvenţiilor europene din campania 2015 către fermieri până la 15 octombrie 2016, fără ca acestea să suporte penalităţi. Măsura a fost luată ca urmare a dificultăţilor experimentate de mai multe Agenţii de Plăţi din statele membre în cadrul primului an de plăţi, din Noua Politică Agricolă Comună.
Potrivit APIA suma totală autorizată la plată pentru cererile unice din Campania 2015 este de 1,33 miliarde de euro care se împarte la un număr de 829.307 beneficiari, pentru toate tipurile de fonduri: Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Buget Naţional,
Citiți principiile noastre de moderare aici!