Termenul de depunere a cererilor pentru plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic a fost prelungit până la 15 iunie. Iniţial, termenul limită de depunere a cererilor pentru bovine, respectiv pentru ovine şi caprine a fost 31 mai. Ca urmare a faptul că mulţi fermieri nu au reuşit să depună documentaţia necesară, termenul a fost prelungit.
Sprijinul financiar se acordă sub forma primei pe exploataţie, pentru specia bovină, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine şi caprine. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, crescătorii de animale trebuie să depună o cerere la centrele locale sau judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.
„În judeţ au fost depuse până în prezent 7.490 cereri de sprijin pentru specia bovine în vreme ce cumulat la ovine şi caprine au fost depuse 1.012 cereri”, a precizat Traian Abrudan, coordonatorul Agenţei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Bihor.
Procentula faţă de anul trecut, la bovine au fost depuse cererile în procent de 89%, iar la caprine şi ovine în procent de 94%
Documentaţie
Ordinul ministrului care prevede prelungirea termenului de depunere a cererilor aduce şi câteva cerinţe în plus. Astfel, la ovine şi caprine este necesară o adeverinţă eliberată gratuit de medicul veterinar care să ateste starea de sănătate a animalelor. De asemenea, cererile de sprijin pentru ovine şi caprine trebuie avizate de asociaţiile legal constituite.
Prima pe explotaţie se acordă în funcţie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data de 31 ianuarie 2008, producătorilor agricoli care deţineau în exploataţie cel puţin trei capete de bovine. Pentru acest an prima pe exploataţia de bovine se acordă şi producătorilor agricoli cu ferme nou înfiinţate.
Valoarea sprijinului financiar, atât pentru bovine cât şi pentru oi şi capre va fi stabilită în funcţie de numărul animalelor eligibile rezultat în urma controalelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!