„Laudatio”-ul a fost dat citirii de către Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. „Doamna Mozes a fost şefa Secţiei de Artă şi de Artă Populară din cadrul Muzeului Regional «Crişana» de la înfiinţarea acestei secţii şi până la pensionare, în 1975. Împreună cu colectivul pe care l-a condus, a adunat într-o valoroasă colecţie etnografică o serie de capodopere ale artei populare realizate, în principal, de români, dar şi de maghiari, slovaci, etc.
Datorită strădaniei doamnei Mozes şi a colectivului pe care l-a coordonat, secţia a devenit nu numai apreciată, dar şi un exemplu”, a amintit Chiriac. Directorul Muzeului a mai subliniat că soţii Carol şi Tereza Mozes au donat în 2006 muzeului orădean 2.794 de cărţi de etnografie şi artă şi 777 de obiecte de ceramică, iar alte 5.000 de volume au fost donate Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”.
Viitorul Muzeu…
Mulţumind Consiliului Local pentru recunoaştere, Tereza Mozes a explicat succesul secţiei de etnografie prin munca „mănunchiului de tineri” cu care a lucrat. Tereza Mozes a mai spus că a abvut privilegiul de a vedea planurile arhitecturale ale viitorului Muzeu al Ţării Crişurilor şi a apreciat că acesta, prin originalitate şi funcţionalitate ştiinţifică, nu va fi mai prejos decât marile muzee ale lumii pe care le-a vizitat.
Tereza Mozes
a urmat liceul în Oradea dar la 26 de ani, ea a fost deportată alături de populaţia evreiască din oraş în lagărele de concentrare din Auschwitz, Riga-Spilve, Stuthoff, Gutau şi altele. După al doilea Război Modial a reveni în ţară şi a urmat cursurile Univestităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, obţinând licenţa în istoria artei, etnografie, limba şi literatura franceză.
În 1946 s-a angajat la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Oradea unde a muncit la reorganizarea şi redeschiderea acestuia până în 1949, când a fost numită directoare la Şcoala de Arte Frumoase din Oradea. Din 1950 a scris la ziarul „Faklya”, iar în perioada 1955 – 1964 a condus Casa Regională a Creaţiei Populare, publicând un catalog al meşterilor populari şi o carte despre ceramica din Bihor.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!