An de an suprafeţele de teren arabil nelucrate din Bihor au crescut. Astfel că din 2003 când din totalitatea de 500.000 de hectare teren agricol înregistrat la nivelul judeţului aproximativ 75.000 de hectare, ceea ce reprezintă 15%, au rămas nelucrate. Până în 2010 această suprafaţă a crescut până la 126.500 de hectare, ceea ce reprezintă 26%.
Se constată astfel o creştere de 11% în opt ani. „Alarmant de mult din punctul nostru de vedere. Motivele pentru care au crescut aceste suprafeţe sunt mai multe printre care se numără preţul scăzt al produselor agricole pe piaţa de desfacere dar şi subvenţionare prost gândită, nemotivantă pentru a stimula cultivarea terenurilor agricole”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.
În creştere
În acest an pentru prima dată după mulţi ani statisticile Direcţiei Agricole înregistrează o scădere a acestor suprafeţe rămase nelucrate cu 4% faţă de anul anterior.„Scăderea este îmbucurătoare deoarece se redau circuitului agricol suprafeţe ănsemnate de teren”, a punctat Nicolae Hodişan. Conform acestuia, o explicaţie a scăderii acestui procent se află în faptul că în urma depunerii unui însemnat număr de procente de finanţare prin PNADR mulţi tineri s-au îndreptat spre sectorul de producţie agricolă şi totodată. O altă motivaţie a creşterii terenului cultivat este preţul deosebit de stimulativ al cerealelor care din 2010 a crescut semnificativ, până la dublu. „Ne dorim ca în toamna acestui an, la bilanţul din luna noiembrie, această suprafaţă rămasă nelucrată să scadă şi mai mult”, a concluzionat directorul Direcţiei Agricole.
Cei care nu şi-au lucrat terenuri până în prezent şi vor să le lucreze acum au şi un avantaj dacă vor să treacă al un sistem de cultură ecologică deoarece reconversia este mult mai uşoară.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!