De ani de zile, municipalitatea orădeană îşi doreşte revitalizarea malului Crişului în zona centrală, prin amenajarea de terase-restaurant chiar pe malul râului. Primarul Ilie Bolojan îşi anunţa intenţiile încă de acum patru ani. Edilul îşi motiva ideea prin punerea în valoare a municipiului, profitând şi de avantajul decorului oferit de Crişul Repede. Bolojan îşi dorea încă de pe atunci ca aceste terase-restaurant să fie chiar suspendate deasupra râului, cu puncte de sprijin în Criş.
Cafenea în parc
Timpul a arătat că intenţiile edilitare prind mai greu contur. Din trei amplasamente puse la bătaie de Primărie încă din prima parte a anului trecut, doar pe unul funcţionează azi o terasă-restaurant. Şi nici aceea nu e amplasată tocmai pe malul râului. E vorba despre Petit Cafe, funcţională din a doua parte a anului trecut. Deoarece e situată în plin parc – Parcul Libertăţii – investiţia a suscitat controverse la acea vreme, punându-se problema cât de legală poate fi ridicarea unei construcţii într-un parc – fie ea şi destinată alimentaţiei publice. Pentru acest amplasament, Primăria a anunţat o chirie de 90 bani/mp/zi, pentru un spaţiu de 250 mp.
„Ţânţarul” – fără moştenitor
Surprinzător, poate, nici până azi Primăria nu a găsit un investitor serios pentru spaţiul în care a funcţionat până acum doi ani terasa „Ţânţarul”, cunoscută şi ca „Budi-bar”, din cauza WC-ului public din apropiere, aflat în Piaţa Ferdinand. Amplasată peste Criş de Primărie, pe strada Emilian Mircea Chitul, „Ţânţarul” a reprezentat o destinaţie preferată de tineret datorită preţurilor populare practicate. Însă primarul a dorit ca în locul „Ţânţarului” deficitar la capitolul igienă şi design, să răsară o terasă cu ştaif, care să cadreze cu amplasamentul din buricul târgului. Mai cu seamă că terasa „Ţânţarul” nu era unul dintre clienţii buni platnici ai Primăriei.
Iată însă că deşi terasa nedorită de primar a dispărut din peisaj de o bună bucată de vreme, în loc nu a mai apărut nimic. Primăria a scos amplasamentul la licitaţie, dar degeaba. În aprilie anul trecut, eram anunţaţi că locul a fost adjudecat de către o firmă – Pinota SRL – la preţul de 70 de bani/mp/zi. Ni se punea la dispoziţie şi o machetă cu felul în care urma să arate viitoarea terasă – un design atrăgător. Însă contractul nu s-a mai semnat niciodată, licitaţia fiind anulată. De ce? „Când era să semnăm contractul, cel care a câştigat licitaţia a susţinut că e prea mare suma de plată! De aceea, am anulat licitaţia”, ne-a transmis recent directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi. Licitaţia ar urma să fie reluată, însă nu se ştie când. Până atunci, locul rămâne pustiu.
Investiţie suspendată
Într-o situaţie oarecum complicată este şi cel de-al treilea amplasament scos la licitaţie. Este vorba despre un spaţiu situat chiar pe malul drept al Crişului, între hotelurile Continental şi Hilton. Există un investitor pentru acel spaţiu, cu care AIO a semnat un contract de închiriere. Firma Viking SRL s-a angajat să plătească pentru teren o chirie de 47.632 lei/an. Deşi contractul a fost semnat la finalul anului trecut, încă nu a început construcţia localului. Investitorul cu planuri mari este nimeni altul decât Ovidiu Pop, fiul managerului de la Hotel Continental – Andrei Pop şi fratele prefectului de Bihor, Claudiu Pop. Ovidiu Pop îşi doreşte o terasă-restaurant unde să se poată bea, mânca şi dansa. Se gândeşte că şi cele trei hoteluri din apropiere, Continental, Hilton şi Elite, îi vor aduce clienţi. Design-ul este unul îndrăzneţ. Conform proiectului, terasa ar fi suspendată deasupra Crişului. Există însă o problemă: proiectul nu are încă autorizaţia de construcţie!
Ovidiu Pop se plânge tocmai de tărăgănarea eliberării autorizaţiei. De aceea, cel mai probabil terasa-restaurant se va deschide abia la anul. „Pe noi ne-a ţinut în loc. Lucrările ar putea fi gata anul viitor sau cel mai devreme în decembrie anul acesta. Depinde, e o investiţie foarte mare şi sunt lucrări gen terasă în consolă”, spune Pop, care îşi estimează investiţia la 380.000 de euro.
Terasa, Clujul si… Kelemen Hunor!
Citiți principiile noastre de moderare aici!