În perspectiva reamenajării străzii Vasile Alecsandri ca pietonal, edilii au lansat o propunere de afacere către proprietarii de spaţii comerciale riverane. Aceştia ar urma să plătească pentru reabilitarea faţadelor clădirilor în care deţin spaţii. Primăria le-ar oferi, la schimb, trei ani de gratuitate pentru terasele amplasate pe domeniul public. În plus, Municipalitatea ar furniza o parte din documentele şi avizele necesare reabilitării imobilelor. O întâlnire pe această temă a avut loc în Sala Mare a Primăriei, cele mai mari curiozităţi ale invitaţilor fiind când exact va începe şi când se va termina amenajarea noii pietonale.
Cu banii
„Realist vorbind, ei au capacitatea financiară să refacă faţadele. În unele dintre apartamentele de deasupra spaţiilor comerciale locuiesc familii care nu pot suporta aceste cheltuieli. Asociaţiile de proprietari ar avea sarcina de a reabilita acoperişurile. Primăria se angajează să racordeze toate clădirile la reţeaua de agent termic prin module termice independente”, spune viceprimarul Mircea Mălan.
Vicele a participat la întâlnire însoţit de arhitectul şef Adriana Lipoveanul. Zice că parneterii de discuţie „au primit ideea foarte bine, au spus că li se pare rezonabilă propunerea”.
„O stradă modernizată corespunzător, care va fi mult mai atractivă, va creşte şi valoarea spaţiilor şi a afacerilor lor”, comentează Mălan.
În perpectiva intrării în şantier a Pieţei Unirii şi a străzii V. Alecsandri, locurile de parcare pentru automobile devin o problemă pentru adminisraţia locală, cu atât mai mult cu cât parcarea etajată de pe strada Independenţei nu va fi gata. „Parcarea nouă se va construi anul viitor, în maxim doi ani ar trebui să fim încişi cu toate lucrările”, precizează Mălan.
Situaţii diferite
Marius Selegean, proprietarul localului Casa del Caffe de pe Alecsandri a participat la întâlnirea convocată de edili, a ascultat propunerile şi zice că le găseşte rezonabile. „Ideea lor de-a renova faţadele măcar concomitent cu transformarea străzii în pietonală e logică şi bine intenţionată dar situaţiile diferă de la imobil la imobil. Unele spaţii sunt în proces, altele nu au lămurită situaţia proprietăţii şi, desigur, nimeni nu vrea să investească şi apoi să piardă”, crede el. Patronul spune că la această primă întâlire „s-au cam amestecat merele cu perele”. „Trocul nu poate fi sustenabil, de exemplu, pentru magazine, că ele nu au nevoie de terase. Clărirea, problema şi soluţia – aşa trebuie abordată fiecare situaţie şi nu la grămadă”, spune el.
Orădeanul spune că „la întâlnire au participat şi foarte mulţi chiriaşi, când trebuiau invitaţi proprietarii spaţiilor, pentru că ei sunt în măsură să ia decizii în privinţa faţadelor. Majoritatea chiriaşilor voiau să audă direct din gura viceprimarului când se apucă Primăria de treabă şi când se va termina”.
Întrebat dacă şi-a făcut un calcul financiar – cât ar plăti pentru reabilitarea faţadei şi ce gratuitate ar primi pentru terasă, omul spune că nu dar că „pe teren lung, cu siguranţă e plus valoare pentru afacere”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!