Terasa Romanada din proaspăt reamenajata Piaţă a Unirii continuă să suscite interes. Mai cu seamă că barul terasei este conectat la reţeaua de apă potabilă a Companiei de Apă Oradea, printr-un cămin cu apă contorizată, motiv de invidie pentru ceilalţi comercianţi cu terase în Piaţa Unirii, care nu şi-au tras branşament la apă, pe terasă. Există şi un cablu de electricitate acoperit cu patcablu spre terasa Romanada, între cel mai apropiat cămin şi barul terasei cu pricina.
De altfel, recent subiectul a fost exploatat şi politic, PSD atacând Primăria pe acest subiect, deoarece restaurantul şi terasa aparţin lui Paul Grama, soţul Ancăi Grama Sas, purtătoare de cuvânt a Primăriei, membră marcantă PNL şi apropiată a primarului Ilie Bolojan, încă de pe vremea în care acesta din urmă era secretar general al Guvernului Tăriceanu. Soţii Grama au fost zgârciţi în declaraţii.
Paul Grama a asigurat că are toate actele în regulă pentru acel racord. „Sunt privat de când mă ştiu şi nu am contracte cu Statul. Vreau să am linişte şi să muncesc. Am toate autorizaţiile necesare”, asigură Grama, în timp ce consoarta sa, Anca Grama Sas, refuză să facă declaraţii în numele Primăriei, pe acest subiect, afirmând că nu cunoaşte demersurile tehnice. În schimb, se arată convinsă că „omul plăteşte pentru ce consumă”.
Apa de sub pavaj…
În schimb, Compania de Apă Oradea asigură că în zonă există şi alte asemenea cămine de branşament cu apă. „Când s-a făcut proiectul în Piaţa Unirii, au fost prevăzute racorduri de apă şi canal pentru zona unde e acum terasa Romanada. Reţeaua noastră e în GIS. Pe zona centrală avem cinci cămine de branşament cu apă contorizată şi canalizare: în zona statuii lui Mihai Eminescu, în faţă la Reiffeisen Bank, unul pentru fântânile arteziene, cel de la Ramanada şi unul la Biserica cu Lună. Toate branşamentele au existat înainte de modernizare. Oricine vine la Compania de Apă poate încheia contract pentru ele, cu condiţia să prezinte actele necesare, între care şi contractul de ocupare a domeniului public în zonă”, transmite Alin Sas, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă.
Şi viceprimarul Mălan afirmă că în zona Pieţei sunt câteva astfel de racorduri. „Astfel de racorduri tehnice există în mai multe puncte din Piaţa Unirii. Nu are legătură cu Romanada sau cu altă societate, iar pe str. Vasile Alecsandri proiectul prevede la fiecare dintre cei care ar urma să-şi facă acolo o locaţie astfel de cămine. Deci nu a fost cu destinaţie, dacă asta se insinuează”, afirmă Mălan.
Viceprimarul nu este la curent cu faptul că există un asemenea cămin şi în zona teraselor Lord s şi Edison, din faţa Raiffeisen Bank.
Câte terase să fie?
Dincolo de chestiunea „branşamentul la apă”, viceprimarul Mircea Mălan nu crede că este cazul ca Piaţa Unirii să fie aglomerată de terase, altele decât cele aprobate deja. „Nu ştiu dacă printre cele deja existente mai trebuie să se aprobe şi altele, dar este problema celor care vor aproba în chestiunea asta”, susţine Mălan.
În schimb, Paul Grama de la Romanada nu se arată speriat de viitoarea concurenţă. „Mai sunt aici cel puţin trei spaţii de închiriat şi probabil că oricine le va închiria îşi va pune terasă în faţă”, crede Grama de la Romanada.
Ioan Maghiar de la Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei este managerul proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii. Maghiar susţine că aceste cămine de branşament cu apă nu au fost prevăzute în lucrările prevăzute în proiectul reabilitării Pieţei Unirii. Însă capacele căminelor sunt prinse în proiect.
Iată poziţia formulată de Maghiar: „În proiectul meu nu am branşamente apă şi canal. Am branşamente de electricitate pe aliniamentele dintre cele două biserici, de la intersecţia cu strada Vasile Alecsandri până la ieşirea spre strada Avram Iancu, pe o parte şi pe cealaltă, pentru târguri sau alte evenimente care se vor ţine acolo. Pe apă şi canalizare sunt prevăzute doar canalele pentru ape pluviale şi alimentarea cu apă pentru irigarea spaţiilor verzi şi pentru fântâni. Noi nu am avut altfel de lucrări pe proiect. În intervalul 2012 -2014 a şi existat un mesaj clar al edililor către operatorii de reţele de utilităţi să îşi termine lucrările din Piaţa Unirii până ajungem noi cu lucrarea acolo. Pe autorizaţia proiectului cu finanţare europeană nu este niciun altfel de racord şi nici nu e plătit de Primărie”.
Terasa Edison – amendată
În Vinerea Mare şi în Duminica Paştilor, Poliţia Locală a amendat cu 1.500 de lei barul Edison Pub deoarece şi-a amplasat terasa în Piaţa Unirii, înainte să aibă semnată convenţia obligatorie cu Direcţia Patrimoniu a Primăriei, condusă de Lucian Popa – acţionar la Lord s Pub, bar vecin şi concurent pentru Edison Pub.
Edison avea deja avizul CMUAT (Comisia Municipală de Urbanism), obţinut joi, cu o zi înainte să-şi instaleze terasa în Piaţa Unirii. Proprietarul Edison Pub, Ciprian Ciotir, a obţinut avizul CMUAT abia din a doua încercare, după ce într-o primă fază a fost refuzat, la fel cum iniţial fusese refuzat şi localul Downtown, iar convenţia cu Patrimoniul a avut-o semnată marţi, după ce Edison depusese cererea abia luni, ne spun surse din Primărie.
În schimb, Lord s îşi obţinuse deja avizul pentru extinderea terasei în Piaţa Unirii înaintea concurenţei, astfel încât la începutul lunii aprilie a fost cu prima terasă instalată în Piaţa Unirii. În aceeaşi perioadă în care apărea, la câteva zeci de metri distanţă, terasa Romanada…
Citiți principiile noastre de moderare aici!