Afacerea merge înainte nestingherită de amenzile și plângerile penale în cascadă venite din partea celor de la disciplina în construcții.
[eadvert]
Între timp, în CMUAT are loc un „joc de gleznă” fără rezultat, pe tema documentației de urbanism. Jurnal bihorean a încercat să afle cum se poate asta, în orașul unde protecția și conservarea centrului istoric e o mantră repetată de toată suflarea administrativă cu funcție de conducere în administrație.
Terasa Mediterana a fost inaugurată prin 2018 și a fost autorizat ca o terasă cu spații deschise, care să nu obtureze vizibilitatea sinagogii Sion, monument istoric care asigură localului atât notorietate cât și un flux stabil de clienți.
În pandemie, firma Aido, care o deține, a închis perimetral terasa cu panouri de sticlă, transformând-o, de fapt, într-o sală de mese. Complet ilegal, din punctul de vedere al legilor locale de urbanism.
„Pentru această terasă nu a fost emisă autorizație de construire”, ne-a transmis, scurt și sec Primăria Oradea.
Firma a fost amendată și a ajuns la CMUAT pentru intrarea în legalitate cu terasa, dar numai din acest an. Din 2023 datează și cele trei amenzi încasate de la Poliția Locală.
„I-am amendat și le-am cerut să intre în legalitate. Poliția locală și DPI să își facă treaba”, ne-a transmis primarul Florin Birta, după ce l-am întrebat despre terasa ilegală pe care o poate admira, zilnic, atât din biroul propriu cât și din balconul sălii festive a Primăriei.
Terasa Mediterana ocupă o poziție privilegiată în oraș – amplasament ultracentral, în curtea unui obiectiv turistic, cu vedere spre malul Crișului Repede.
Tot în categoria privilegii se poate trece și lejeritatea cu care municipalitatea orădeană tratează încălcarea normelor urbanistice, în privința acestui local. Poliția Locală Oradea are o corespondență lungă și stufoasă cu firma care deține localul și cu proprietarul acesteia.
Controalele agenților de la Locală s-au finalizat cu plângeri penale și amenzi, dar municipalitatea nu s-a folosit de toate resursele legale de care dispune. În timp ce forma în care funcționează acum terasa, în fond, o sală de sticlă, nu respectă nici pe departe regulamentele locale de urbanism din Oradea.
Modelul de închidere a spațiilor de alimentație publică agreat de CMUAT și de Direcția pentru Cultură și Culte este cel cu panouri de sticlă și eventual umbrele, și nu „acvariile” cu acoperiș metalic.
Amenzi în cascadă. Degeaba
Firma Aido Grup Invest, deținătoarea spațiilor din imobilul vecin cu sinagoga monument istoric, are din 2015 un contract cu Primăria Oradea și cu Comunitatea Evreilor, prin care s-a angajat să amenajeze micile porțiuni din jurul clădirii. În schimb, a primit dreptul de a amplasa terasele.
La început, amenajările dinspre strada Independenței au fost în limitele legii, armonizate cu peisajul și deloc ostentative. În spatele sinagogii, însă, ambițiile „afaceristice” au intrat în conflict cu spațiul de protecție al monumentului, cu amenajarea sălii de mese închise.
Firma Aido are un lung șir de plângeri penale din partea Poliției Locale Oradea, pentru mai multe intervenții fără autorizație, la apartamentele pe care le deține în clădirea lipită de sinagogă dar și pentru terasa dinspre Criș. Doar pentru terasă, a primit anul acesta trei amenzi de 4000 de lei – 2000 de lei pentru amenajarea terasei fără autorizație de construire (AC), 1000 de lei pentru amplasarea reclamei fără AC și încă 1000 de lei pentru montarea unor elemente de construcție, de asemenea fără AC.
Joc de gleznă cu CMUAT
Cum Disciplina în construcții este doar una dintre multele unelte de care dispune Primăria, logic ar fi ca municipalitatea să uzeze de toate mijloacele de gestiune a domeniului public, dacă chiar își ia în serios treaba. Procesele verbale în care au fost înscrise amenzile, prevăd, pe lângă sancțiuni, și măsura „intrării în legalitate”.
Asta se poate face, autorizând lucrarea „din urmă”, la Instituția Arhitectului Șef, cu aprobarea documentațiilor în Comisia Municipală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului.
Alternativa e să intervină Direcția Patrimoniului Imobiliar și să dispună, pur și simplu, demolarea, ca urmare a ocupării domeniului public în alt mod decât a fost contractat.
Pe partea de intrarea în legalitate, municipalitatea ne-a comunicat că firma are la dosar o parte din documentația de urbanism, nici pe departe suficientă pentru a funcționa: „în cadrul procedurii de autorizare au fost emise următoarele acte aflate în termen de valabilitate: certificat de urbanism nr. 5520/6.12.2022 – obținere autorizație de amplasare si funcționare, încheiere convenție ocupare domeniu public pentru amplasare terasă sezonieră în fața punctului de lucru”.
Aido s-a prezentat în CMUAT cu documentația pentru avizare, dar a primit aviz negativ, după ședința 9.03.2023.
„Prin acest aviz negativ, CMUAT a solicitat: poze cu situația existentă din teren, planșele vizate aferente avizului nr. 231/2020 de la Direcția Județeană de Cultură Bihor și planul de situație cu vecinătățile cu relevarea situației existente. De menționat, că în 27.08.2020, CMUAT a avizat amplasarea unei terase sezoniere construire copertină în baza Avizului favorabil al Direcției Județene de Cultură Bihor. Beneficiarul nu respectat însă avizul, realizând în loc de o terasă sezonieră închideri perimetrale cu tâmplării cu sticlă glisantă, ceea ce nu se încadrează în specificul unei terase sezoniere”, informează Primăria Oradea.
Cealaltă direcție din Primărie cu atribuții în astfel de situații, DPI, ne-a transmis că „până anul trecut firma a plătit tariful anual, asta până în mai 2022. După ce a făcut modificările neconforme, din iunie până în decembrie 2022 trebuie sa plătească despăgubiri pentru ocuparea fără drept a domeniului public. Din ianuarie, i-am făcut notificare”.
„Acum suntem în faza că firma primește câteva ocazii să intre în legalitate, prin CMUAT. Dacă nu obține aviz CMUAT, îi vom da un termen de conformare, să facă de bunăvoie. În prezent funcționează ilegal, dat fiind că termenul de intrare în legalitate a expirat. Dacă nu, procedura este că se emite dispoziția de primar pentru demolare. Omul trebuie să se conformeze, altfel pentru ce e primăria aici? Totuși, trebuie să fie clar că metoda desființării trebuie să fie ultima, cea extremă”, ne-a declarat Cristian Popescu, directorul adjunct în cadrul DPI. Bihon.ro & Jurnal bihorean au solicitat un punct de vedere din partea firmei care deține terasa.
Administratorul nu ne-a putut furniza în timp util detaliile complete.
Punctul său de vedere este că „se va ajunge în instanță cu această situație și ne vom îndrepta împotriva persoanelor din primărie”, după cum ne-a declarat Boros Gyongyver.
În măsura în care firma va veni cu precizări, le vom pune la dispoziția cititorilor.
Totuși, în condițiile în care terasa funcționează într-o amenajare ilegală, neautorizată de specialiștii orașului, planurile municipalității pentru viitor sunt mai degrabă teoretice: „se va analiza concordanța dintre documentațiile avizate de Direcția Județeană de Cultură și CMUAT, urmând ca în baza concluziilor să se ia măsurile legale”. Cu alte cuvinte, „vom vedea”, „vom analiza”
O asociație de proprietari reclamă o debranșare ilegală în plin Centru
Trimite articolul
XCam orbi aia din primarie daca n au vazut pana acuma :-)))
-
NU sunt orbi, cand sunt protejati. Si se fac cei din Primaria Oradea ca aplica legea, ca mai apoi sa piarda in instantele de judecata impotriva vionovatilor
Mers acolo cu familia. Se fuma la interior fara nicio problema, pentru ca desi era inchisa pe toate partile, e terasa (sanchi) (Ilegalitate=1). Spatiile fumatori-nefumatori erau chipurile separate, dar usile se tineau larg deschise, iar daca le inchideai, chelnerii se crizau la tine si te invitau sa pleci (Ilegalitate=2). Cand a fost vorba de plata, nu ni s-a emis bon fiscal (Ilegalitate =3) iar plata doar cash sau prin transfer bancar (?!), iar nu cu cardul (Ilegalitate =4).
Raportat la politie si ANPC, pentru ca dupa doua luni sa primesc adresa care zicea ca nu s-au identificat ilegalitati sau nereguli…
-
Legea spune că dacă nu ti se oferă bine fiscal poti refuza plată pe acest motiv. Se poate chema si politia că tot Terasă pierde.
Ce ne e rusine sa spunem care e numele patronului si administratorului de facto , in persoana dl.Ludescher Csaba?
Pai cine se prezinta ca purtator de cuvant? Ludescher Csaba Desi nu este nici angajat, nici patron sau administrator in acte, ci doar in exercitarea tuturor acestor functii, dupa bunul plac.
Terasa a fost deschisa in 2017, deci sunt 5 ani, si nu 3 de cand functioneaza ilegal, fara autorizatie atat de functionare, cat si fara autorizatie de constructie.
Deci pentru toata activitatea respectiva in cei 5 ani de zile, Primaria nu a luat nici un leu, ca impozit pe afacere.
De ce? Pentru ca, contractul cu institutia Primariei Oradea nu este in vigoare, ci doar protocolul de colaborare. Iar taxele se pot percepe doar in baza contractului, iar acesta conform protocolului intra in vigoare abia dupa finalizarea lucrarilor la care firma s-a angajat (calcanul din spatele Sinagogii Zion sa fie transformat in fatada etc.)
Credeti ca firma plateste vreo amenda? Doar daca e dispusa prin instantele de judecata, amenzi si procese penale pe care le contesta in instantele de judecata.
Daca e sustinut de persoane grele nimic nu i se intampla nimic. Ca persoana care crede ca poate face orice daca e protejat.
Primaria se cam face ca aplica legea, dar pierde in instantele de judecata impotriva firmei Aido.
-
Te roade foame dragule? Foarte suparat esti
la fel este si Rivo! datorii căcălau si neinscris in Cf
Iar PMO subiect de discutii, iar “propaganda” are ceva cu ei. Propagandistii astia-s un fel de stat paralel pentru idiotii utili. PMO = PNL = PSD = aceiasi mizerie!
trebuie vazut care este legatura intre patronat di politicul pmo ca acolo este schepsisul, la politic!
Ar fi bine de aflat cata spaga s-a dat, se mai da … si cui anume!
Cred ca Bolojan stie raspunsul cel mai bine!!!!
-
Bolojan et co. Sunt protectorii acestei afaceri.
Dar ce tupeu nemărginit are dna Gyongyver sa amenințe personal angajații primăriei cu procese in instanta că ei incearca sa-si faca datoria , că sa nu fie trasi la raspundere. Asta denota cat de limitata e dna. si habar nu are de lege decat de amenințări. Doar a învățat din firma treaba asta.-
Bolojan va muta din oras. Va impacheteaza si va muta
-
-
Mafia e patria
-
Langa parcul Bratianu apare intre case un bloc monstru …si iata de ce se face brusc si o parcare acolo. Totul are o explicatie, o logica, o viziune
Nebunilooooor e cu vedere doar de la USR SI PSDeeeeeeeeeeee. Postacilor, nebunilorrrrrrrrrrrrrrr. Teleorman, Vaslui, marssssssssssssssssss, medicamenteeeeeeeeeeeeeeee. Postaciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, USReeeeeeeeeeeeeee. Vrem dezvoltareeeeeeeeeeeeee, Bolojan e zeul dezvotariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Uraaaaaaaaaaaaaaa, PNL.
-
Nu mai iei medicamente ? Se vede
rubin king
Restaurantul Via29 de pe Bicazului e legal? Acolo au facutnterasa la fel, pe trotuar. De joi pana duminica in fiecare saptamana acolo e bal, karaoke, invitate formatii care canta la un volum insuportabil. Oamenii din zona nu pot dormi. Dar daca ai o problema, viceprimarul iti spune cu tupeu ca nu e problema lor sa te ajute. Totul e o mizerie. Si prostii care aplauda PMO ca focile sunt cei mai exasperanti si tembeli.
Văd, că dacă ai pile, faci ce vrei în orașul păcănelelor.
astia-s prietenii lu Birta care au vrut sa faca plaja pe malul crisului, normal ca ilegal. Daca nu facea lumea scandal, nici dracu nu vedea ilegalitatile. Intrebati-o pe Larisa, fosta Birta ca va spune ea….
hotul asta e nepotul lui temfli seful bisericilor ,rubin king la delapidat el,un vrajitor mincinos
Pentru Via29 s-a interzis parcarea, sufera doar riveranii, pentru ca dupa ora 8 e parcare libera pentru clientii Via29, politia locala are interzis dupa ora 8, sa nu supere pe nimeni, sa nu dea amenzi, ba chiar sa-i pazeasca, caci i-am vazut parcati in masini ocupati cu ce altceva: facebookul bat-o vina.
Modul in care “autoritatile” locale amendeaza si pedepsesc discretionar mi se pare vomitiv. E pur si simplu stupefiant ca acesti indivizi castiga alegerile in continuare.
@autoarea articolului: pe cand o investigatie despre Via29? E cel putin bizar modul in care terasa aceea e amplasata pe trotuar. Nu demult s-a “reamenajat” acea terasa. Daca nu ma insel se fumeaza acolo si nu e spatiu deschis. O situatie similara e cu “terasa” pizzeriei Due Fratelli de langa liceul Eminescu. Si aia e construita pe trotuar si e inchisa. Si acolo se fumeaza. Ori e o lege pentru toata lumea, ori ne facem de cap, nu?