Joi după-amiază, în prezenţa oficialilor din Sănătatea bihoreană, a mai multor preoţi, medici, psihologi, profesori şi angajaţi, la Spitalul de Neuropsihiatrie Oradea s-a deschis un complex de psihologie şi terapie nemedicamentoasă. Complexul este format dintr-un laborator de terapie, situat la parterul spitalului şi un cabinet complex de psihologie în clădirea nouă a unităţii. În cele două locaţii se derulează
activităţi de psihoterapie, terapie ocupaţională, ergoterapie şi terapie religioasă, cu ajutorul a zece psihologi, patru ergoterapeuţi (dintre care doi sunt pictori), un preot ortodox şi unul greco-catolic. Pacienţii beneficiază astfel de tratament nemedicamentos şi teste de psihologie dintre cele mai noi. Managerul spitalului opinează că în ţară mai sunt astfel de laboratoare, dar cu personal mult redus (Clujul are doar doi psihologi angajaţi la acest tip de laborator).
Fără tablete
„Ne-am prea medicalizat noi, psihiatrii în ultimii 20 de ani, poate şi pentru că partenerii noştri de bază (psihologii) au avut un hiatus. Dăm o tableta bolnavului, îi luăm alta din tratament, fără să ne gândim că bolnavii psihic ar face ceva să vadă că sunt apreciaţi şi nu sunt lăsaţi să aştepte medicul la vizită, ora de masă, ora de somn etc”, a spus managerul, care explică terapia nemedicamentoasă ca fiind o ofertă de activităţi, după dorinţa fiecărui pacient, care pot să se simtă bine şi atunci când nu e medicul cu ei.
În acest complex, pacienţii cu afecţiuni psihice de orice fel (mai puţini cei extrem de agitaţi) vor fi ajutaţi să îşi revină prin metode nemedicamentoase, dar care şi-au dovedit eficacitatea de-a lungul timpului, în ţările occidentale.
În opinia managerului, realizarea acestui complex este cel mai mare succes din 2009 al spitalului.
„Încercăm prin aceasta şi să scăpăm de stigmatizare, prin eforturi să facem ca Spitalul de Psihiatrie să fie căutat ca alte spitale, fără reţineri. E păcat că pacienţii vin la spital în stadiu avansat, când este greu ca noi să mai facem ceva”, a spus managerul exemplificând cu expoziţia de pictură, lucrări sculptate etc, realizate de către bolnavi cu ajutorul ergoterapeuţilor, care sunt pictori.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!