Bihorenii, dar și cetățenii din alte județe, au la Oradea posibilitatea de acces la tratamente pentru vindecarea unor afecţiuni ortopedice într-un timp scurt, printr-o procedură simplă, nouă şi revoluţionară, denumită prescurtat PRP, care se efectuează în cabinetul de Ortopedie din cadrul ambulatoriului de specialitate al Spitalului Pelican Oradea.
Ce este PRP?
Dr. Sergiu Dejeu informează că sângele este un lichid care conține celule roșii, albe și trombociți (plachete sangvine). Plachetele ajută la formarea cheagului de sânge și totodată conțin sute de proteine, numite factori de creștere, care au un rol important în vindecare, spune medicul.
„PRP înseamnă plasmă îmbogățită cu trombociți/plachete și conține un număr de 5 până la 10 ori mai mare de trombociți/plachete decât în sângele normal. Concentrația plachetară și a factorilor de creștere are un rol important în vindecare și are un potențial ridicat de regenerare a țesutului și cartilajului”, detaliază ortopedul de la Spitalul Pelican.
Ce se tratează cu PRP?
Prin intermediul acestei metode se pot trata leziuni la nivelul tendoanelor sau ligamentelor, dar și artroza, artrita sau o varietate de alte afecțiuni ale șoldului, piciorului, tendoanelor, umărului, brațului. Dr. Dejeu informează că leziunile mici de menisc și cartilaj, care până la apariția PRP erau tratate prin fizioterapie și infiltrații cu acid hialuronic (tratamente de altfel ineficiente), deveneau în timp leziuni operabile. Însă cu ajutorul PRP, astfel de leziuni mici pot fi reparate.
Important de știut
Terapia cu plasmă îmbogațită cu plachete este astfel un tratament extraordinar și nou, care funcționează cu sistemele naturale ale corpului pentru a accelera vindecarea. Prin urmare, cei care se confruntă cu leziuni dintre cele precizate mai sus terapia cu PRP ar putea fi tratamentul adecvat pentru transformarea timpului de vindecare din luni în săptămâni.
Cum se efectuează PRP?
PRP este o procedură medicală prin care se recoltează sânge de la pacient și este introdus într-o eprubetă care se centrifughează. Forța gravitațională separă plasma și plachetele de celulele roșii și albe, explică specialistul orădean.
Concentrația mărită de plachete este astfel recoltată, iar PRP-ul rezultat este injectat cu grijă în țesutul bolnav. Este important, spune medicul, și faptul că întreaga procedură se face în ambulatoriul Spitalului Pelican și durează doar 15 minute, după care pacientul își poate relua activitatea pentru restul zilei, cu recomandarea de a nu forța zona tratată pentru 24 de ore.
Cei care cred că ar avea nevoie de o astfel de terapie revoluționară și eficientă se pot adresa direct acestui spital, pe bază de programare, pentru o consultație preliminară, la Call Center 0259/444.444.
Citiți principiile noastre de moderare aici!