Parlamentarii bihoreni, lideri de partide – îndeosebi cei de Opoziţie – se arată contrariaţi de metoda evaziunii fiscale, prin metoda „Boschetarul”. Cel puţin teoretic. E vorba despre acea practică prin care afacerişti cu debite la Stat îşi vând firmele cu datorii de miliarde la bugetul de stat către persoane insolvabile: boschetari, muribunzi, handicapaţi fără posibilitatea de a fi executaţi silit sau chiar persoane cu domiciliul în afara UE şi chiar a Europei.
„Preiau firme cu datorii. Comision 10%. Asigur discreţie şi legalitate. Telefon etc”. Anunţuri ca şi acesta au apărut în toată presa. Inclusiv în Jurnal bihorean. Cel care „preia firme cu datorii” este, de fapt, doar un intermediar, care nici măcar nu trebuie să apară în acte. Dar încasează 10% – bani gheaţă – din datoriile spălate, bani pe care îi cheltuieşte după bunul plac, în timp ce firma trece 100%, pe numele boschetarului, fără ca vreodată Statul să-şi mai poată recupera prejudiciul. Aşadar, e vorba despre o evaziune fiscală absolut legală, deoarece acest soi de manevră nu e pedepsit civil sau penal în România. În 2010, ex-premierul Emil Boc vorbea şi el despre sumele imense pe care le pierde Statul. Boc pomenea despre înfiinţarea unui Consiliu interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale. Însă consiliul respectiv nu a fost în stare de nimic!
Jurnal bihorean a vorbit cu trei lideri de partide din Bihor, care sunt şi parlamentari: Ştefan Seremi – PDL, Cornel Popa – PNL şi Ioan Mang – PSD.
Seremi şi TVA-ul
Seremi ne-a spus ce a făcut deja Guvernul în problema evaziunii. Pentru Seremi, principala problemă este eludarea TVA. „Împerecherea facturilor se făcea o dată la şase luni şi doar la valori mai mari. Acum se face lunar. Există un program care face asta, chiar pentru urmărirea TVA-ului, că e vorba despre TVA. Ştiu că s-au luat măsuri foarte severe pentru evaziunea TVA şi au crescut încasările. Evaziunea mare se făcea la TVA”, ne-a spus Seremi.
Confruntat cu metoda „Boschetarul”, Seremi nu a părut a fi foarte în temă. Deşi a fost de acord că „ar fi interesantă o iniţiativă legislativă”, Seremi a părut a fi, totuşi, oarecum circumspect: „Nu ştiu ce ar însemna, ce încălcări de drepturi ar însemna. Nu ştiu de ce nu a venit Guvernul cu o ordonanţă sau Ministerul de Finanţe. Dar ştiu ce măsuri s-au luat pentru TVA”.
Înştiinţat că au fost parlamentari, precum Cristian Boureanu (PDL), care au uzat de metoda aceasta de evadare din chingile datoriilor la Stat, Seremi s-a arătat convins că puţini parlamentari se ocupă totuşi cu aşa ceva. „Poate să fie la maxim 10 parlamentari. Mai mult nu. Peste tot, în toate grupurile sociale, cinstiţii şi necinstiţii sunt o medie. Toate pădurile au şi uscături. Chiar o să mă interesez la departamentul legislativ de la noi, de la Cameră, dacă nu se încalcă vreo lege”, a spus Seremi, întrebat dacă nu are de gând să iniţieze vreo propunere legislativă care să îngrădească acestă practică uzitată de ani buni.
Popa cere bonitate
Şi senatorul Cornel Popa s-a arătat deranjat când i-am relatat că şi unii parlamentari s-au ocupat cu metoda „Boschetarul”. Popa a cerut să fie judecat după acţiunile sale şi să nu fie băgat în aceeaşi oală cu alţii. Discutând la obiect, senatorul PNL a părut a fi la curent cu problema şi chiar a condamnat această metodă. „Este o ascundere sub preş a tuturor pierderilor financiare ale unei firme. Astfel, se vinde boschetarilor. Este o manevră care se practică şi sigur că ar trebui intervenit legislativ. Aşa cum un participant la o licitaţie trebuie să demonstreze bonitatea firmei sale, aşa şi la vindere, trebuie să fie importantă bonitatea atât a persoanei juridice, cât şi a persoanei fizice. Altfel, întotdeauna va fi un subterfugiu pentru ascunderea sub colb a acestor nemernicii”, a spus Popa. Parlamentarul liberal ştie că încă din anii 90 au fost probleme inclusiv cu revoluţionarii care au beneficiat de scutiri de impozite. Cât despre Boureanu, Popa spune că „sunt şi alţii care practică asemenea manevre”. „Fiecare să răspundem pentru faptele noastre. Eu nu pot fi asociat cu fiecare care se sustrage”, s-a delimitat liderul PNL Bihor.
Cseke, pe dinafară
Contactat de Jb, ex-ministrul Sănătăţii, senatorul UDMR Cseke Attila, nu părea la curent cu metoda „Boschetarul”. Cseke a părut neplăcut surprins să afle de această evaziune fiscală tolerată de lege, dar a evitat să comenteze. Fostul ministru s-a scuzat, spunând că nu e genul de politician care să-şi dea cu părerea pe probleme pe care nu le stăpâneşte.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!