Trienala de Pictură a Regiunii Carpatice – Pătratul de Argint 2018, la care participă pictori din Polonia, România (județele Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Botoșani, Suceava), Slovacia, Ucraina şi Ungaria şi care este organizată de Galeria de Artă Contemporană din Przemyśl (Polonia) şi-a stabilit premianţii (9-11 martie 2018).
Ca la fiecare din ultimele ediţii, curator din partea României a fost dr. Aurel Chiriac, istoric şi critic de artă, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. Faţă de anii trecuţi, la premiile tradiționale s-a adăugat din anul acesta unul special, destinat unor personalităţi în domeniul picturii din fiecare ţară.
Au fost înscrişi, prin propunerile curatorilor, doar cinci artişti plastici: Tadeusz Gustav Wiktor (Polonia), Teofil Ioan Ştiop (România), Ádám Szentpétery (Slovacia), Lubomir Medvid (Ucraina) şi Tibor Urban (Ungaria). Este de precizat că juriul a fost format din curatorii celor cinci ţări participante la Trienală, atît pentru acordarea premiului special, cît şi a premiilor consacrate ale Trienalei, acestea în număr de patru.
Dacă premiul special pentru personalităţi marcante este datorat Preşedintelui Parlamentului Republicii Polonia, celelalte sînt oferite fie de Ministerul Culturii, fie de autorităţile voievodatului Podkarpackie şi municipiului Przemyśl.
În urma jurizării premiului special, cîştigător a fost declarat Teofil Ioan Ştiop din România, cu seria de 10 picturi puse sub genericul „Pictofabule”, care au propus o lume ce reunește forme şi expresivităţi plastice inspirate din realitatea înconjurătoare, dar reasamblată conform legilor lumii virtuale, tot mai acaparatoare.
Pentru că a fost, la un moment dat, egalitate de voturi între artistul român şi cel polonez, la ultima alegere curatorii din Polonia şi România au fost excluşi, decizia finală aparţinînd celorlalţi trei reprezentanți, din Ucraina, Slovacia şi Ungaria.
Valoarea premiului în bani este de 20.000 zloţi, iar una din lucrările artistului, „Leviathan” a fost aleasă pentru a face parte din colecția Muzeului de Artă Modernă al Parlamentului Poloniei. Conf.univ.dr. Teofil Ioan Ştiop este directorul departamentului Arte Vizuale din cadrul Facultăţii de Arte din Oradea.
Dintre participanţii la Trienală (au fost acceptate din 300 de lucrări doar 100), unde România a fost prezentă cu alţi 8 artişti plastici, Nicolae Suciu din Baia Mare (România) a primit o menţiune specială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!