„Nu îi dau o notă de trecere la Finanțe, în primul rând pentru că a luat multe măsuri cu impact foarte mare pe piață, fără dezbatere publică. Trebuie să te sfătuiești cu mediul de afaceri și să îl pregătești. A introdus o impredictibilitate și mai mare, în România”, afirmă Petrescu, despre Eugen Teodorovici.
Ar schimba OG 114
Întrebată de JB & BIHON care ar fi prioritățile sale, dacă ar reveni mâine în funcția de ministru de Finanțe, Petrescu nu a ezitat. „Ar trebui o mai mare predictibilitate fiscală, dar nu putem lăsa așa OG 114, care este dezastruoasă pentru mediul de afaceri. Ar trebui reglată, prin discuțiile cu patronatele și sindicatele. De asemenea, trebuie să îți asumi că nu mai modifici Codul Fiscal, dacă nu există urgență. Iar urgență înseamnă doar dacă vine o criză internațională peste tine. Urgență nu este să schimbi taxarea mediului bancar de pe o zi pe alta. Apoi să accepți că vreme de 5 ani nu se mai schimbă Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală.
Majoritatea oamenilor de afaceri ne-au spus că vor să știe exact cât sunt taxele, ca să își poată face un plan pe mai mulți ani. Nu neapărat să fie mai mici, ci să fie mai previzibil”, a precizat Ioana Petrescu, la sediul Pro România, filiala Bihor, din Centrul Civic.
Petrescu este nemulțumită și de atitudinea guvernării PSD față de Pilonul II de pensii. De asemenea, acuză faptul că ministrul Teodorovici nu explică de ce Exim Bank achiziționează Banca Românească, de la proprietarul său grec. Petrescu consideră, de asemenea, că impozitarea progresivă a pensiilor specială aduce inechități în sistem. „Mi se pare normal ca, dacă avem pensii speciale, ele chiar să fie speciale, pentru că sunt oameni și-au pus viața în pericol. Pensiile militare, la fel. Se pot crea situații de inechitate, dacă două persoane cu același venit ar fi impozitate diferit. Este o treabă dubioasă, din punct de vedere fiscal. Doar dacă vrea să introducă impozitul progresiv, pe toate veniturile”, e de părere vicepreședintele Pro România.
Ioana Petrescu a venit la Oradea la invitația lui Octavian Bara și a Claudiei Timofte, iar luni după amiază, de la ora 17, urma să participe la o dezbatere cu mediul de afaceri din Bihor, găzduită de Hotel Continental – proprietate a familiei fostului prefect Claudiu Pop, intrat și el în Pro România. În prezent, Ioana Petrescu face consultanță inclusiv pentru guverne din Europa și din Orientul Mijlociu, însă nu a vrut să dezvăluie identitatea acestora, invocând necesitatea confidențialității.
Pe cine (nu) susține PRO
Ioana Petrecu l-ar vedea potrivit pe Victor Ponta drept candidat la Președinție din partea Pro România, însă acesta a anunțat deja că acum nu candidează. „Cred că Pro România trebuie să aibă un candidat propriu și să vină cu unul care să răspundă cerințelor acestui electorat. Să fie un om de centru-stânga, cu notorietate, pro-european. Aș vrea să fim la guvernare în 2024 și nu poți să crești dacă nu vii cu candidați ai tăi”, este de părere fostul ministru. La rândul lui, Octavian Bara a subliniat că Pro România nu îi poate susține nici pe Dăncilă, nici pe Tăriceanu, în cursa pentru Cotroceni. „Ne-am bate joc de tot ce am construit până acum”, spune Bara, care anunță că filiala pe care o coordonează a ajuns deja la 2.200 de membri, în județul Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!