Ediţia a XXIII-a a Olimpiadei Internaţionale de Filosofie a avut ca temă generală „Disagreements” (Neînţelegeri) şi a oferit atât elevilor, cât şi profesorilor prezenţi, expuneri şi dezbateri academice. Concursul s-a desfăşurat în perioada 14 – 18 mai, la Tartu (Estonia) şi a reunit 84 de participanţi din 39 de ţări din Europa, Asia, America de Nord şi America de Sus.
Probele scrise ale concursului le-au oferit olimpicilor să aleagă unu din cele patru subiecte propuse: Filosofie analitică, Destin, Dualitatea Corp-Suflet sau o problemă de Literatură şi limbaj filosofic. Cum literatura este cea mai apropiată de sufletul său, dar şi pentru rezultatele obţinute de-a lungul timpului la Olimpiadele Naţionale de Limba şi literatura română, Teodora Groza a optat pentru ultimul subiect.
„Am avut de realizat un eseu după un text la prima vedere dintr-una din operele franţuzoaicei Simone de Beauvoir. Eu am evidenţiat nevoia societăţii contemporane de literatură. Practic, am subliniat faptul că societatea noastră e înţesată de imagini şi a pierdut puterea expresivă a cuvântului. Avem nevoie să ne întoarcem la cuvânt ca să putem restaura sensul”, este convingerea Teodorei Groza, pe care a şi expus-o pe hârtia de concurs.
Ideea a fost foarte apreciată de profesorii care au corectat lucrările, fiind propusă pentru medalia de aur – după cum a dezvăluit unul dintre dascălii care au făcut parte din comisia de corectare a lucrărilor, dacă ar fi respectat anumite repere riguroase în Filosofie. Însă, cum Teodora a avut o abordare „prea originală”, a rămas cu Medalia de Bronz. Rezultatul îi deschide orădencei porţile spre universităţi de top din Europa.
„Rezultatul obţinut în Estonia îmi oferă oportunitatea de a studia la o facultate din afara ţării. Îmi doresc să studiez Dreptul Internaţional la o facultate din Marea Britanie sau din Germania şi să mă pregătesc pentru o carieră în diplomaţie”, a mărturisit Teodora Groza.
Pregătită de prof. Elvira Groza
Pentru a obţine acest rezultat, Teodora Groza a fost coordonată de însăşi mama sa, Elvira Groza, profesoară de filosofie la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”. Profesoara Groza e renumită pentru rezultatele pe care le-au avut elevii săi, de-a lungul timpului, la diverse olimpiade şi concursuri de profil. De pildă, în anul 2010, fostul său elev de la „Aurel Lazăr” – Valerian Cuc, s-a întors tot cu o medalie de bronz de la Olimpiada Internaţională de Filosofie, iar înainte de a-şi pregăti propria fiică a mai avut alte două participări la faza naţională a acestei competiţii – prin elevul Marius Bondar. Şi pe vremea în care a fost dascăl la Aleşd, elevii Elvirei Groza (Butiri Dan şi Traian Nojea) au participat şi s-au întors cu menţiuni de la fazele naţionale ale Olimpiadei de Filosofie.
„Pentru faza internaţională am încercat să o determin să traducă în limba engleză şi să înveţe conceptele filosofilor contemporani, dar mai ales să scrie eseuri creative.
Am optat pentru filosofii contemporani pentru că ştiu că se citesc mai puţin. Ea scrie bine, însă a trebuit să-i induc rigurozitatea, căci asta înseamnă Filosofia. Dar şi pentru că ea vrea să facă diplomaţie, iar Filosofia îi poate da fundamentele acestui domeniu, dar şi pentru că are deschidere pentru asta. Înţelege şi e bună”, a spus profesoara Elvira Groza.
Olimpiada Internaţională de Filosofie a fost înfiinţată în 1993, la iniţiativa unui grup de profesori din Bulgaria, Germania, Polonia, România, Turcia şi Ungaria şi este oficial recunoscută de UNESCO. România a participat la toate ediţiile organizate până în acest moment şi a găzduit de două ori această olimpiadă: în 1998, Braşov, şi în 2008, la Iaşi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!