Revista de cultură Familia, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, organizează joi, 2 iunie, ora 17, în Sala Mare a Primăriei Oradea, conferința eseistului, gânditorului și diplomatului de carieră Teodor Baconschi, „Optimismul fără scrupule al utopiei și moderația conservatoare”.
Cu un master și un doctorat în Antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor la Universitatea din Paris-Sorbonne și studii post-doctorale la New Europe College, Teodor Baconschi a fost ambasador al României la Sfântul Scaun, Ordinul Suveran de Malta și Republica San Marino, în Republica Portugheză, în Republica Franceză și Principatul de Monaco precum și Ministru al Afacerilor Externe în perioada 24 decembrie 2009-24 ianuarie 2012.
Dintre cărțile publicate până acum amintim doar câteva dintre ultimele apărute: „Legătura de chei. Mărturii diplomatice în dialog cu Armand Goșu”, Curtea Veche, 2013, „Facebook Inc. Fabrica de narcisism”, Humanitas, 2015, „Anatomia ratării. Tipuri și tare din România postcomunistă (în dialog cu Dan-Liviu Boeriu)”, Humanitas, 2016, „Darul desăvârșit. Gânduri despre civilizația creștină”, Doxologia, 2018, „365 de lămuriri în compania lui Laurențiu-Ciprian Tudor”, Polirom, 2018, „Mărturii încrucișate. Faptul creștin în era smartphone”, Lumea credinței, 2018, „Averea bunei educații”, Univers, 2019, „Efectul de lupă. Câteva priviri asupra culturii contemporane”, Polirom, 2020, „Scrieri 1”, Spandugino (2021), „Scrieri 2”, Spandugino (2021).
„[Cultura] m-a ajutat enorm. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul de a fi treaz, rațional, activ intelectual, capabil să frazez angoasa prin care (trebuie) să trecem cu bine. Nu suntem nici buricul, nici proștii pământului. Suntem un neam european rezistent și norocos, care se mobilizează in extremis, din lene orientală, dar are multe resurse nefolosite. Acum vor fi folosite, căci nu avem încotro.” spunea Teodor Baconschi dintr-un interviu apărut acum doi ani.
Fiind o fire puţin melancolică, interiorizată, şi care şi-a depăşit târziu şi cu mari dificultăţi timidităţile, mărturiseşte că a practicat lectura ca pe un refugiu. „Am avut întotdeauna intimitate cu cărţile şi am socotit că a citi reprezintă cea mai palpitantă aventură, că nu poţi să îţi petreci timpul mai bine de atât. Biblioteca e locul unde mă simt cel mai bine, chit că textele au migrat în digital, că există astăzi mai mult biblioteci virtuale. Asta nu ne face mai puţin locuitori într-o civilizaţie a cărţii, a cuvântului întrupat, a cuvântului revelat printr-o scriptură”, dezvăluie în podcastul Reziliența prin cultură Teodor Baconschi.
[eadvert]
Trimite articolul
XA fost invitat nu de Familia, ci de notarul Dan Liviu Boieru. Pricajan, Seres și Beteg sunt niște marionete. Jalnice și amărâte.