Deținutul avea 24 de ani, era din Sălaj și din 2014 era încarcerat la Penitenciarul Oradea, pentru 14 ani și jumătate de închisoare, după ce a comis un viol.
Se pare că deținutul avea comportament apreciat drept foarte bun din moment ce a fost lăsat să lucreze la un punct de lucru din Penitenciar, pentru o firmă de pantofi.
Sâmbătă a fost găsit spânzurat cu o ață cerată prinsă de instalația de încălzire. A fost salvat și dus la Spitalul Județean, dar aici a intrat în moarte cerebrală. Dr. Carmen Pantis a confirmat ca pacientul a fost declarat in moarte cerebrala in 11 martie, la ora 16:30. Protocolul de moarte cerebrala a fost prezentat medicului de la închisoare, însă medicul legist nu a fost de acord cu donarea de organe.
Dr. Pantis propune schimbarea legislatie intrucat legea face referire la detinutii in viata, nu si la cei decedati, aflati in moarte cerebrala.
Însă în România, legislația prevede că deținuții au voie să doneze sânge și organe doar rudelor apropiate, până la gradul IV.
Așa încât, tânărul sinucigaș a plecat pe lumea cealaltă fără să i se permită să își răscumpere măcar o parte din păcate aici.
Grav este că refuzul donării de organe din partea statului vine în pofida dorinței familiei deținutului. Cum tatăl tânărului sinucis e în Italia, să lucreze, bunica și-a dat acordul pentru donarea tuturor organelor, inclusiv cordul.
Puterea acestei bunici este incomensurabilă, dat fiind faptul că e vorba de o familie săracă, tânărul decedat în pușcărie prin suicid a mai avut o tentativă în anii precedenți. Cert e că prin acest deces s-ar fi putut salva multe vieți prin donarea de organe, a fost contactată chiar Administrația Națională a Penitenciarelor, Poliția și experții de la Agenția de Transplant. Reprezentanții tuturor acestor instituții au apreciat gestul bunicii, dar nu au putut permite donarea de organe din cauza actualei legi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!