O tentativă de mituire a comisarilor Gărzii Financiare (GF) Bihor, în Vama Borş, a avut loc miercuri seara, potrivit comisarului-şef, Călin Gal. „Tentativa de mituire a venit din partea unor transportatori care au făcut presiuni asupra comisarilor Gărzii”, a explicat Călin Gal.
Era vorba despre o firmă nou înfiinţată în Bucureşti, în 5 mai, care efectua transport de banane cu patru tiruri, dinspre Ungaria şi nu dorea ca transportul să fie înregistrat. EchipajulGF care monitorizează tranzacţiile intracomunitare în VamaBorş a informat conducerea secţiei, care a sesizat Parchetul Bihor. Trei dintre cele patru tiruri cu banane au trecut în România şi au fost indispozibilizate şi însoţite până la destinaţia finală. Persoana care a încercat mituirea a fost identificată. „Numai valoarea TVA-ului pentru cantitatea de banane din cele trei tiruri se ridică la circa 90.000 de lei. Vrem să tragem un semnal de alarmă că acest fenomen tinde să ia amploare, iar cei care uzitează de astfel de metode nu au nici o şansă”, a declarat comisarul-şef al GF Bihor.
Modificarea legii
Călin Gal spune că a solicitat modificarea legislaţiei pe intracomunitare astfel încât firmele care fac astfel de tranzacţii să-şi înregistreze tranzacţiile şi să plătească taxele care le revin. „În această perioadă suntem foarte atenţi la acele firme care fac primele tranzacţii. Din start, acestea sunt sigilate la intrarea în ţară până la destinaţie”, conchide comisarul-şef al GF Bihor. Acesta a adăugat că firmele de transport au un mare rol în aceste tranzacţii. „Firma de transport, în baza CMR-ului, răspunde de marfă de la furnizor la client. Societăţile ce se pretează la astfel de acţiuni, în caz de evaziune, vor avea acelaşi tratament cu firmele care fac evaziune”, precizează Gal.
Garda FinanciarăBihor a intensificat acţiunile în colaborare cu Poliţia, Vama şi ARR-ul, atât pe drumuri cât şi în pieţe, oboare şi unităţi de desfacere, conform lui Călin Gal. „S-a intrat mult mai în forţă. S-a cerut şi ajutorul organelor penale pentru a putea intra în acele locaţii care nu sunt autorizate, domicilii ale unor persoane fizice unde se depozitează 90% din ţigările şi alcoolul de contrabandă”, a precizat Călin Gal.
Mai mult, vor avea loc verificări permanente în trafic pentru verificarea mărfurilor pe toate drumurile.
„Nu vom sta în acelaşi loc pentru a nu fi sesizaţi. Mai nou evazioniştii comunică prin staţii, nu prin telefon, pentru a nu putea fi interceptaţi. Ne interesează în primul rând colectarea de TVA”, a subliniat Călin Gal.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!