În contextul nemulțumirilor exprimate de medicii de familie din Cluj, Galați și Mureș, situația din județul Bihor pare să fie în pragul unei decizii similare. Dr. Delia Hora, reprezentanta organizației medicale din Bihor, a declarat că, deși există aceleași probleme financiare, conducerea medicilor de familie nu a decis încă forma de protest.
[eadvert]
Într-o declarație telefonică, dr. Delia Hora a afirmat: „Deocamdată nu protestăm. Așteptăm să vedem ce se întâmplă” . Aceasta reflectă incertitudinea și așteptarea din partea medicilor de familie din Bihor, într-un moment în care colegii lor din alte județe au amenințat că vor trece la acordarea serviciilor medicale doar în caz de urgență și contra cost.
Nemulțumiri
Situația a atins punctul culminant în Cluj, unde președinta Asociației Medicilor de Familie, Emiliana Costiug, a anunțat că, din săptămâna viitoare, consultațiile și rețetele gratuite vor fi limitate la cazurile de urgență. Motivul invocat este reprezentat de decontarea doar parțială a serviciilor medicale prestate în octombrie, cu doar 60% din suma aferentă.
„Nici nu încălcăm măcar contractul, suntem în cabinete, oferim suport pentru urgențe, dar în rest toate consultațiile care nu sunt și nu vor fi decontate de Casa de Asigurări – asta e forma noastră de protest – nu le vom asigura decât contra cost. Practic, ne dorim să nu ajungem aici, ne dorim ca fondurile să fie asigurate, dacă nu la timp, pentru că nu mai putem vorbi de termenul scadent care a trecut de mult. Măcar acum, în al 12-lea ceas, din informațiile pe care le avem, sunt slabe șanse ca acest lucru să se întâmple și ca urmare, populația trebuie să fie pregătită în această săptămână să își ia toate măsurile de precauție dacă are de rezolvat o problemă urgentă în sistemul nostru de sănătate. Dacă nu, îi rugăm să temporizeze pentru anul viitor. Sperăm la un contract mai bun și la o onorare a contractelor cu medicina de familie în timp util, dar până atunci, pur și simplu nu avem cum să susținem financiar aceste servicii”, a spus Emiliana Costiug.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a pledat pentru dialog și consideră că răspunsul medicilor nu este potrivit. Cu toate acestea, medicii insistă asupra necesității decontării complete a serviciilor și atrag atenția asupra riscurilor pentru populație în condițiile actuale.
Ministrul sănătății a făcut și precizări legate de situația finanțării spitalelor, în condițiile în care multe unități se confruntă cu lipsa fondurilor.
„Nu știu dacă este corectă această abordare. Casa Națională cred că are în vedere soluții pentru completarea plății din luna noiembrie, care a acoperit serviciile medicale pentru medicina primară doar parțial. Ăsta este motivul pentru care medicii de familie au pus astfel problema. Nu cred că se va ajunge la o astfel de situație care pune presiune pe cetățeni și nu cred că este corect, mai ales că, în ultimul an, mai ales după semnarea unui contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanțial și cred că se poate găsi o soluție, dar trebuie ca această soluție să fie discutată de reprezentanții medicilor de familie cu reprezentanţii caselor județene de asigurări de sănătate”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății este de părere că scumpirile din acest an au dus la această situație, dar s-a arătat convins că până la sfârșitul lunii vor mai fi alocate sume suplimentare pentru funcționarea spitalelor.
Bani de la CNAS
Dorel Dulău, șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor a afirmat că a trimis o informare către Patronatul Medicilor de Familie Bihor prin care îi anunță că CNAS a virat miercuri banii. Acest fapt îi va ajuta pe medicii de familie să ia o decizie clară cu privire la renunțarea la protest.
„Referitor la comunicatele medicilor de familie și medicilor specialiști din ambulatoriu cu privire la temporizarea activității la cabinete, vă aducem la cu înștiința că, în cursul zilei de azi, CNAS a transmis CAS bugetul care asigură decontarea obligațiilor de plată înregistrate la finele lunii noiembrie 2023 pentru toate domeniile de asistență medicală, respectiv pentru decontarea unui procent de 41,8% din obligațiile de plată cu termen scadent în decembrie 2023 pt toate domeniile de asistență, cu excepția serviciilor medicale spitalicești pentru care sunt asigurate fondurile necesare plății drepturilor salariale din unitățile sanitare cu paturi și a unui procent de 36,6% din necesarul rămas de plată după acoperirea salariilor. Totodată, sunt virați banii pentru creditele de angajament necesare acordării serviciilor medicale și medicamentelor, inclusiv a programelor naționale de sănătate curative până la finele anului 2023”, a scris Dorel Dulău, șeful CAS Bihor.
La repartizarea creditelor bugetare și de angajament s-au avut în vedere propunerile transmise de CAS cu privire la necesarul de fonduri, cu aprobarea Consiliului de Administrație al CNAS.
„CNAS, împreună cu Ministerul Sănătății și Finanțelor, vor continua să identifice soluții pentru acoperirea financiară corespunzătoare a serviciilor medicale prestate în beneficiul persoanelor asigurate de toți furnizorii aflați în contract cu CAS. CNAS și CAS Bihor fac toate demersurile legale pentru realizarea obligațiilor contractuale de plată, convinși fiind ca dvs., ca furnizori, vă veți îndeplini, în continuare, obligația privind asigurarea serviciilor medicale, atât de necesare pacienților bihoreni, fără ca aceștia să fie afectați”, a transmis Dorel Dulău.
Trimite articolul
XAu dreptate.
Cum p.m statul poate sa ti datoreze bani la greu, fara jena, dar daca tu nu achiti la timp esti ars.
Unde s mah toti banii din sanatate ???
-
Cand ai un sistem care ingrijeste si pe cei care nu cotizeaza deloc (urgente, etc)… unde crezi ca-s banii? Plus contributiile sunt foarte mici, din cauza salariilor, multi lucreaza la gri sau chiar la negru.
sa ameninte cu greva si apoi sa mearga sa voteze cu Ciuca, Bode, Ciolacu, Sosoaca si alti idioti. Si medicii astia sunt la fel de prosti ca restul romanilor. Cum dracu nu vede romanul ca isi face rahatul asta cu mana lui? Nu vede pentru ca e prost ca noaptea…