Şi asta din cauza deciziei prefectului Ilie Bolojan de a impune medicilor care au împlinit vârsta de pensionare să elibereze postul ocupat pe secţie. După spusele conducerii spitalului, aceştia ar fi în număr de 14, aici fiind incluşi şi cei care au funcţii didactice şi cei fără integrare clinică. „După evaluarea făcută pe secţii, s-a ajuns la concluzia că există mai mulţi medici decât e necesar. Şi asta în condiţiile în care în multe din cazuri s-a făcut o normare medie, adică 12 paturi la un post”, susţine dr. Tiberiu Bondar, manager al Spitalului Clinic Judeţean Oradea.
Trei secţii luate în vizor
Conform afirmaţiilor dr. Bondar dar şi potrivit tabelului afişat azi pe site-ul Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, secţiile clinice la care există probleme sunt în special Medicina Internă III, unde există trei norme la doar două posturi, Gastroenterologia, unde sunt 4,5 norme la 3,5 posturi şi Cardiologie I şi II unde la 3,5 posturi există 4 norme. Integrările clinice reprezintă 1/2 normă, pe când medicii care nu au şi activitate didactică au normă întreagă, respectiv ocupă un post întreg.
În urma evaluărilor de pe aceste secţii, pensionarea se impune în principal în cazul a trei medici: prof.dr. Aurel Lazăr de pe Cardiologie, prof.dr. Augustin Lenghel pe de Medicină Internă III şi prof.dr. Leontin Porumb de pe Secţia de Gastroenterologie.
Pensie cu gust amar
Prof. dr. Aurel Lazăr şi-a depus chiar azi cererea de pensionare. „Vârsta de pensionare a unui om nu reprezintă un moment de a te considera inutil societăţii. Ceea ce este trist e modul în care ni s-a cerut pensionarea. Eu am căutat pe orice cale să ajut omul bolnav şi în acelaşi timp mi-am adus contribuţia la dezvoltarea cercetării ştiinţifice, participând la diverse conferinţe naţionale şi internaţionale cât şi prin activitatea mea de profesor consultant. Şi acum coordonez 20 de doctoranzi”, susţine dr. Lazăr, care este totuşi contrariat de faptul că în urmă cu câteva luni i s-a comunicat că mai are dreptul să profeseze până la vârsta de 70 de ani, conform legii, fiind şi cadru universitar.„Un lucru ni s-a spus atunci, acum se întoarce roata”, conchide dr. Lazăr. Acelaşi lucru îl susţine şi prof.dr. Augustin Lenghel, fostul şef de secţie Medicină Internă III: „Dacă aşa trebuie, ne vom conforma. Pe noi ne-a întristat însă modul în care ni s-a impus să ieşim la pensie, care nu a fost o pensionare individuală ci una în grup. Meritam şi noi să fim trataţi altfel, după întreaga carieră pusă în slujba bolnavilor şi a studenţilor”, afirmă dr. Lenghel care ne-a declarat că îşi va întocmi cererea de pensionare, dacă asta e regula, deşi are doar 67 de ani.
Lege, care lege?
„Dacă legea spune că pensionarea trebuie făcută la 65 de ani pentru medici şi la 70 de ani pentru cei care sunt şi cadre didactice, atunci ar trebui să ne conformăm legii. Oricum este o mare nebunie”, spune dr. Dumitru Mohan, preşedinte al Colegiului Medicilor Bihor.
Multe voci dinspital spun însă că toată nebunia e provocată de anumite interese politice şi în special de manevrele clanului Maghiar. Aceste voci însă nu au curajul să se individualizeze preferând să se conformeze directivelor primite.
Viorica Borz
Trimite articolul
XD-le Bolojan ce faceti ? Le luati distinsilor medici ciolanul din farfurie ? Lasati oameni sa munceasca daca vor sa faca asta cu orice pret dar mai taiati din salarii vreao 50 % ca si asa iau spaga grasa + sunt si cadre universitare !
dr. lazar si dr. lenghel si dr . porumb si ceilalti pot sa isi faca o clinica privata. Nimeni nu ii poate pensiona de acolo . Si ar cam fi cazul sa apara si un spital privat on Oradea caci cu cele subventionate de la guvern ne-am lamurit.Banii pe care cei cu dare de mina ii cheltuie pe doctori la Debrecen sau Budapesta pot fi cheltuiti la Oradea daca vor fi doctori de calitate si cu experienta .
trebuia sa-si depuna ei singuri dosarul de pensionare, nu sa astepte sa vina Bolojan sa-i impimga de la spate ! sunt atitea dr tineri care sunt dornici de a profesa si acesti indivizi nu-i lasa…mai mult ii incurca ! sa lucreze in continuare ca si colaboratori sau consultanti! dar sa lase tinara generatie sa inceapa sa lucreze si ei !
nu contest calificarea profesionala a cadrelor medicale peste o anumita varsta insa varsta e varsta si nu mi se pare normal sa profesezi la o varsta inaintata cand nu mai ai nici chef nici putere de munca, in loc sa lasi tineretul sa inceapa o cariera. E nevoie de tineri in domeniul acesta. Asa ca predati bisturiul :))))))
Pe cand se va actiona si la Spitalul 6 – si acolo sunt niste dinozauri …
Un medic bun e un medic bun, indiferent de varsta. Mai bine erau concediate nulitatile care bantuie spitalele…