Sindicatul FORUM din Consiliul Judetean se pregăteşte să dea în judecată chiar Consiliul Judetean Bihor. Liderul sindical Kiss Judit se declară hotărâtă să meargă în instanţă pentru a-şi apăra propriile drepturi, precum şi cele ale salariaţilor pe care îi reprezintă. În birourile din Consiliul Judeţean există o atmosferă tensionată, cauzată de deciziile conducerii Consiliul Judetean, de a tăia salariile funcţionarilor publici. Aceste decizii au fost emise ca urmare a pierderii în instanţe de către administraţia judeţeană a procesului cu Camera de Conturi Bihor, cea care a hotărât că sporurile acordate angajaţilor Consiliul Judetean Bihor sunt ilegale.
Sindicalista Kiss Judit are destule să-i reproşeze lui Carmen Soltănel, secretar al Judeţului, căreia îi reţine mai multe greşeli, ce au condus la situaţia tensionată de azi, din Consiliu. În afară de Kiss Judit, sunt şi alţi funcţionari publici ai Consiliul Judetean Bihor ce ar acţiona pe cont propriu, vrând să-şi reprimească drepturile de la Consiliu prin instanţele de judecată.
Kiss Judit, liderul sindical din Consiliul Judetean, e convinsă că secretarul Judeţului, Carmen Soltănel, e în bună măsură vinovată pentru că angajaţii Consiliului au rămas azi cu salarii mici. Funcţionarilor publici din Consiliul Judetean Bihor li s-au tăiat sporul de dispozitiv – adică 25% din salariul brut, sporul de fidelitate şi drepturile speciale – adică o sumă fixă de 408 lei noi/lună, pentru hrană şi îmbrăcăminte. De aceea, liderul sindical anunţă că se va adresa în instanţă împotriva Consiliului Judetean pentru a le reprezenta interele membrilor de sindicat.
Le cer banii înapoi
În urma pierderii de către Consiliul Judetean Bihor a recursului intentat împotriva Curţii de Conturi, salariaţii cu statut de funcţionar public s-au trezit cu decizii de impunere din partea Direcţiei Economice al Consiliul Judetean Bihor! „Se impută (…), funcţionar public în cadrul Direcţiei Generale Economice, suma de 11.904 lei, reprezentând paguba adusă Consiliului Judeţean Bihor prin acordarea nelegală a drepturilor speciale pentru menţinerea securităţii şi sănătăţii în muncă”, se arată într-o asemenea decizie de impunere. În încheierea deciziei, funcţionarul este informat că se poate adresa instanţelor în contencios administrativ, pentru a contesta decizia.
Sindicalista Kiss Judit este revoltată că, deşi Guvernul interzisese acordarea sporului de dispozitiv funcţionarilor publici ce nu sunt angajaţi la MAI sau la MapN, conducerea Consiliului Judeţean a stabilit ca acesta să fie acordat în continuare, pentru ca acum angajaţilor să li se ceară banii înapoi! Kiss spune însă că are o hârtie prin care la vremea respectivă, acum circa un an, a atras atenţia conducerii asupra Ordonanţei Guvernului. Şi că se va folosi de ea în instanţă. „Nu eşti mai presus ca legea. Trebuie să înţealgă şi doamna Soltănel. Ea a aplicat legea după capul ei. Ea nu a suspendat mai întâi actul adminitrativ. Şi la drepturile speciale – cei 408 lei pentru hrană şi îmbrăcăminte – Consiliul Judetean Bihor a acţionat în instanţă pentru drepturile speciale, dar Soltănel trebuia să ceară şi suspendarea actului administrativ, adică a deciziei Curţii de Conturi nr. 1/2010, prin care s-au tăiat acele drepturi”, ne-a declarat, nemulţumită, sindicalista.
Adio, fidelitate!
Alt spor pentru care e gâlceavă este sporul de fidelitate, de aveau parte angajaţii ce lucrează în acelaşi loc de muncă între 3 şi 25 de ani. Sporul urca de la 5 la 25%. Însă, prin noul Contract Colectiv de Muncă, valabil din martie a.c., angajaţii nu mai au dreptul nici la acest spor. „În Legea salarizării, 284 şi 285/2010, se spune că nu poţi negocia drepturi de orice natură. Dar noi nu am negociat, ci am prelungit Contractul Colectiv, printr-un act adiţional. În aceste texte de lege se spune că nu poţi negocia sporuri. Dar noi nu am negociat, ci am lăsat totul aşa cum era. Acel punct, ce prevede sporul de fidelitate, nu e abrogat şi totuşi l-au tăiat!”, îşi încheie pledoaria Kiss Judit. Sindicatul FORUM din Consiliul Judetean Bihor reprezintă 120 de angajaţi, din care 90 de funcţionari publici 30 de angajaţi sunt personal contractual.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!