Templul Francmasoneriei, deschis pe 12 octombrie de Ziua oraşului Oradea, a ajuns în faza de închidere a proiectului. Proiectul a vizat restaurarea, valorificarea și introducerea în circuitul cultural a clădirii Muzeul Francmasoneriei. Clădirea de patrimoniu care adăposteşte muzeul este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea. A fost construită în anii 1901-1902, constituind o creație reprezentativă a arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos, membri ai Lojei masonice de la Budapesta, și o capodoperă a orașului prin modernitatea ei excepțională, cu o arhitectură eclectică și secession. Din 12 octombrie şi până acum, muzeul a reușit să atragă peste 1.500 de turiști.
Valoarea totală a proiectului este de 8,643,314.52 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 3.395.739,21 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este 519.348,34 lei. Proiectul privind restaurarea, conservarea şi integrarea în circuitul cultural a obiectivului Muzeul Francmasoneriei Oradea, fost sediu al lojii masonice, a avut evenimentul de închidere, la care au luat parte reprezentanți ai Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, ai Fundației pentru Protejarea Monumentelor din Oradea și ai Agenției De Dezvoltare Regională Nord-Vest.
„Avem mai mult de 10 ani de când se pune accent pe patrimonial cultural. Doar prin fonduri europene putem enumera o serie de obiective culturale care au fost salvate, reabilitate și date în circuitul turistic din Oradea. Ca exemplu ar fi: Casa Darvas-La Roche, Cetatea Oradea, sinagogile și lista poate continua”, a spus Marius Moș, directorul Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.
Obiectivul turistic își propune promovarea moștenirii culturale având la bază un concept unicat în arhitectura orădeană. „O astfel de clădire clasată ca monument istoric, fostul sediu al Lojii Masonice, a însemnat pentru Uniunea Europeană o oportunitate de a aloca finanțări în vederea dezvoltării culturale și turistice a orașului. A fost un proiect mai greu de implementat, fiind un efort mare pentru toată echipa, dar ne bucurăm că am reușit să-l aducem în acest stadiu și ne dorim să devină unul dintre obiectivele turistice care să atragă turiști în Oradea”, a punctat Alexandru Pop, coordonatorul proiectului.
Muzeul Francmasoneriei va fi promovat în circuitele culturale europene prin includerea lor în bazele de date digitale destinate promovării culturii la nivel european. „Trebuie să facem cunoscut acest obiectiv turistic și să schimbăm mentalitatea că masonii sunt din alte categorii. Dacă mergeam la Uniunea Europeană cu ceva mistic, nu aveam nicio șansă de finanțare. Nu există nicio parte mistică, din contră. Odată ce proiectul a fost finalizat, trebuie dus mai departe, să ne luptăm să schimbăm mentalitățile societății privind acest obiectiv. Vizitatorii trebuie să înțeleagă că de la aceea vreme și până în 1940, când s-au desființat lojile masonice, subiectul nu este tabu. Tocmai de aceea o să desfășurăm mai multe evenimente în care o să spunem acest lucru”, a punctat Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.
Pe 25 noiembrie s-a deschis în Templul Francmasoneriei o expoziţie de obiecte și documente din patrimoniul arhivelor naționale și locale. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României.
Cel mai vechi document expus din Fondul Loja Masonică Sfântul Ladislau din Oradea este din 1872. Atunci începea corespondenţa pentru înfiinţarea Lojii la Oradea – demers încheiat la 2 februarie 1902. Sunt expuse şi două steaguri rare prezentate în premieră publicului. „Mă bucur că le scoatem la lumină la Oradea, pentru că deocamdată e singurul loc din România unde există un muzeu dedicat mişcării masonice”, a spus la vernisaj dr. Cristian Aniţa, directorul Arhivelor Naţionale ale României. Expoziţia va fi deschisă publicului până în 30 septembrie 2022.
[eadvert]
Trimite articolul
XDa ăștia cine mai sunt cu Francmasoneria? Cu ce se ocupă? Unde au băgată cartea de muncă? Sunt harnici, așa?
-
Ăștia conduc lumea azi…
-
Dintotdeauna…
-
-
Gigi, te (pre)faci că nu știi? Ce căcat vor? Asta spune-le tu la cei ca mine, ce nu-s francmasoni…
Si totusi unde e muzeul asta daca vrem sa-l vizitam?
-
Si totusi, de ce ai vrea sa vizitezi asa ceva?
E un muzeu creat din nevoia disperata de a fabrica obiective turistice, doar doar mai pacalim vreun turist fraier sa “viziteze” orasul, de altfel al dracului de plictisitor.
S-a chelttuit cu minunatul muzeu un purcoi de bani, care va fi recuperat/amortizat cam peste 100-200 de ani. -
Langa parcul Balcescu, peste drum de Muzeul Tarii Crisurilor. Inainte de 89 aveam un muzeu renumit: Muzeul Tarii Crisurilor, acum avem vre-o 8-9 pe care le vizitezi in cate 5 min. Unii au muzee de istorie, muzeul nostru face parte din istorie, se muta de 30 ani.