Din punct de vedere agronomic temperaturile din ultimile zile constituie un factor de îngrijorare.
„Speranţa noastră este de o revenire a temperaturilor la normal în cel mai scurt timp astfel încât fiziologia plantelor să nu reacţioneze”, ne-a spus Nicolae Hodişan direcotul Direcţiei pentru agricultură Judeţeană Bihor.
Până în prezent fermierii bihoreni atât din domeniul vitipomicol dar şi cel din cultura mare nu au semnalat fenomene fiziologice anormale, culturile fiind într-un stadiu de vegetaţie adecvat perioadei în care ne aflăm, cu o notă spre foarte bine.
„Îngrijorarea este legată de zilele următoare perioadă în care ne dorim intrarea în normalitate a temperaturilor astfel încât culturile să depăşească stadiul de iernare în condiţii optime, pregătind pentru acest an agricol producţii pe măsura aşteptărilor, din punct de vedere cantitativ şi calitatei comparative cu cele de anul trecut”, ne-a spus un fermier care exploateză zeci de hectare de teren situate în nordul judeţului.
Conform INMH perioada următoare se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decat în mod normal. Temperatura medie diurna a aerului se va situa între -2 şi 12°C în toate zonele de cultură, abaterile termice pozitive fiind 1-10°C. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 2 şi 16°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va oscila între -5…9°C în cea mai mare parte a ţării, cele mai scăzute valori înregistrandu-se în zonele depresionare, local fiind condiţii de producere a îngheţului la sol.
În condiţiile agrometeorologice menţionate specialiştii recomandă continuarea efectuării arăturilor de iarnă pe suprafeţele fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol, aplicarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere de toamnă şi organice în plantaţiile pomi-viticole dar şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!