Aceasta este promisiunea pe care oamenii de afaceri au primit-o din partea celor care se află în cursa pentru şefia judeţului. Dar şi faptul că vor fi consultaţi în ceea ce priveşte hotărârile de consiliul care vizează viaţa economică. Şapte candidaţi la şefia Consiliului Judeţean (CJ) Bihor s-au aflat ieri, 17 mai, faţă în faţă cu reprezentanţii mediului de afaceri, în sala mare a Prefecturii Bihor.
Dezbaterea organizată de Federaţia Patronilor Bihor, Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Confindustria România a avut ca temă: „Strategia de colaborare a preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor cu mediul de afaceri bihorean”. Ioan Lucian, Florian Pantea, Simona Dume (FPB), Ioan Mintaş (CLIPMMR), Constantin Badea şi Ioan Micula(CCI) şi Giani Fabris (Confindustria) i-au avut ca parteneri de dialog pe şapte dintre pretendenţii la poziţia de şef al CJ Bihor.
O microregiune, un brand
Candidaţii au avut, pentru început, la dispoziţie patru minute pentru a-şi prezenta, pe scurt programul.
Tânărul Raul Derecichei, candidatul PUER la preşedinţia CJ Bihor, are planuri mari cu Aeroportul Oradea. Prelungirea pistei, crearea unui hangar, eliminarea taxelor de aeroport şi un aeroport pentru curse cargo, sunt punctele pe care s-ar axa candidatul PUER. Acesta ar mai dezvolta turismul de wellnes şi cel cultural.
Pasztor Sandor – UDMR, crede că ar trebui create branduri locale în judeţ. „Fiecare microregiune ar putea avea un produs, un brand, pe care să-l pună în valoare”, crede Pasztor Sandor. Candidatul UDMR consideră că indiferent cine va veni la conducerea judeţului, în mod obligatoriu trebuie să-şi ghideze acţiunile după o strategie de dezvoltare. Care, o dată trasată, sub presiunea mediului de afaceri, să fie biblia viitorului preşedinte al CJ Bihor. Totodată, Pasztor Sandor a atras atenţia că nu Consiliul Judeţean este cel care poate asigura facilităţi investitorilor, ci aceasta stă în puterea autorităţilor locale.
Oportunităţi
Radu Ţîrle, candidatul PDL a scos în evidenţă cei 280 de kilometri de drumuri asfaltate în judeţ în mandatul lui de patru ani, dar şi faptul că firmele locale pot fi susţinute să se dezvolte executând lucrările licitate de CJ Bihor. „Am spart monopolul pe lucrările CJ, în prezent toate lucrările au fost atribuite firmelor bihorene, respectând condiţiile legale, şi doar una unei firme din Sălaj”, a afirmat Radu Ţîrle. Atragerea fondurilor pentru modernizarea Aeroportului Oradea este una dintre promisiunile pe care Radu Ţârle a ţinut să spună că le-a onorat. Fără a intra în detalii, fostul preşedinte al CJ Bihor a arătat reprezentanţilor mediului de afaceri că se află în posesia unui studiu din care reies oportunităţile de dezvoltare ale localităţilor aflate pe tronsonul Autostrăzii Transilvania.
Gheorghe Pintea – PUNR ar pune acces pe sprijinirea zonelor defavorizate şi dezvoltarea Băilor Felix. Argumentul candidatului UNPR este acela că în acest moment, turiştii care vin în Băile Felix nu au pe ce să-şi cheltuie banii, singura opţiune a acestora fiind să-şi petreacă timpul în bazinul cu apă geotermală.
Cornel Popa, candidatul USL, consideră că Bihorul trebuie să devină atractiv pentru mediul de afaceri, ceea ce va duce la dezvoltarea economică a judeţului. Acesta susţine că va acţiona în acest scop pe dezvoltarea infrastructurii şi a Aeroportului. Cornel Popa mizează pe modelul parcurilor industriale „care au demonstrat că pot genera locuri de muncă şi în regim de criză”, dar şi pe dezvoltarea unor astfel de parcuri în linii: Oradea-Zona Metropolitană, Aleşd, Beiuş, Salonta, Marghita, şi în viitor şi în comunele mari: Tinca, Dobreşti, Popeşti, Suplacu de Barcău. Ioan Hule de la PPDD vrea să sprijine micii întreprinzători şi micii fermieri cu bani. „Micii fermieri vor fi dotaţi cu vite, iar micii întreprinzători cu bani. În lumea modernă nu există dezvoltare fără deficit bugetar. Ceea ce cere Banca Mondială este prea mult… România trebuie să-şi scoată singură aurul din pământ să îl marcăm singuri, să-l punem în tezaur şi să garantăm cu el când luăm credite”, crede Ioan Hule.
Subiecte fierbinţi
Vasile Gârba – PRM este de părere că locurile de muncă nu le creează CJ, ci mediul de afaceri. „Dumneavoastră creaţi locurile de muncă, dumneavoastră faceţi plusvaloarea, dumneavoastră vă riscaţi creditele. Vă invit să realizăm împreună, în parteneriat public-privat o groapă ecologică, dar şi locuinţe sociale”, a spus candidatul PRM. Dezbaterea care i-a avut ca protagonişti pe candidaţii la Consiliul Judeţean a fost una pasională, participanţii demonstrând că sunt chiar pasionali pe teme precum: Aeroportul, FC Bihor, introducerea gazului, parcurile industriale, energia verde, dar şi pe teme mai sensibile precum banii alocaţi cultelor. Candidaţii la preşedinţia CJ Bihor sunt invitaţi să participe şi la dezbaterile organizate în judeţ cu candidaţii la primăriile orăşeneşti. Prima dezbatere de acest fel e programată pe 22 mai, la Salonta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!