Inspectorii sanitari au fost avertizaţi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să ia măsurile necesare pentru a preîntâmpina apariţia de epidemii în localităţile afectate de inundaţii.
Potrivit directivelor ministeriale, şefii direcţiilor de sănătate publică trebuie să supravegheze populaţia din punct de vedere epidemiologic şi să verifice permanent calitatea apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor.
În localităţile cu risc major şi în cele afectate de inundaţii, inspectorii sanitari au dispoziţie ministerială să asigure asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate şi să verifice stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Tot inspectorii sanitari trebuie să ia măsurile necesare pentru asigurarea transportului gravidelor, a persoanelor în vârstă cu boli cronice, a persoanelor care fac dializă şi a copiilor care au nevoie de ajutor medical. Dacă se va impune, şefii DSP-urilor din ţară vor înregistr populaţia afectată pentru a declanşa campanii de vaccinare împotriva hepatitei A si tetanosului. Şi medicii de familie sunt rugaţi să asigure asistenţa medicală în permanenţă şi să monitorizeze starea de sănătate a populaţiei din zonele afectate.
Pentru populaţie
Oamenii din zonele inundate sau cu risc de inundaţie sunt sfătuiţi să îşi ia unele măsuri pentru a se feri de îmbolnăviri: să consume apă îmbuteliată şi nu direct din fântâni sau de la robinet, să prepare alimente doar cu apă fiartă sau apă fiartă şi racită, să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic, să nu atingă animalele moarte şi să cheme în ajutor autorităţile ca să îi evacueze din calea puhoaielor, să nu stea mult în frig sau umezeală, să păstreze alimentele în condiţii igienice, să respecte igiena individuală, iar la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat medic sau spital.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!