Bodea vede „o mafie strâns legată cu instituţiile statului, care au avut informaţii de acum 10 – 15 ani, dar care nu au acţionat, iar ce e în instanţă se soluţionează greu, cu pedepse mici comparativ cu prejudiciul”. Bodea vrea interzicerea exporturilor de materie lemnoasă brută, aşa cum intenţiona la un moment dat şi Guvernul Ponta.
„Ori să avem o lege prin care să se permită tăieri doar pentru consumul propriu al populaţiei şi să nu mai tăiem nimic din zona împădurită”, propune Bodea. Acesta precizează că va încerca să-i sensibilizeze pe parlamentarii ALDE, în frunte cu Daniel Constantin, și să demareze o iniţiativă legislativă în acest sens.
Bodea dă exemplul ţărilor din jur: „În Albania s-a putut da o lege prin care 10 ani să nu se mai taie deloc masă lemnoasă. Şi în Ucraina au interzis exportul de buştean şi materie primă, chiar produse prelucrate, astfel încât să stopeze exportul de materie primă şi cei interesaţi să poată genera locuri de muncă şi produse finite”.
Cum e în Austria
O perioadă, Traian Bodea a trăit în Austria, cu ani în urmă. „În Austria, 47% este suprafaţă împădurită. De ce nu a mers Schweighofer să taie la ei în ţară? Pentru că reglementările la ei sunt foarte dure şi pedepsele sunt şi mai dure”, afirmă Bodea, care susţine că are cunoştinţă de cazuri concrete.
„Ştiu cazuri de primari, cei de la postul de control şi cu toţi cei care verifică care nu făceau altceva ani de zile decât să meargă naveta la pădure. În Bihor avem cel puţin 15 – 20 primării care nu sunt străine de acest fenomen, pe raza cărora s-au întâmplat fenomene foarte dure de defrişare a masei lemnoase ilegale. Ar fi cazul să se stopeze printr-o lege mult mai bine aplicată”, cere Bodea.
Contactat de JB, secretarul de stat pentru arii protejate din Ministerul Mediului, bihoreanul Viorel Lascu ne-a transmis că o lege de interzicere a exporturilor de masă lemnoasă este imposibilă, deoarece contravine legislaţiei europene! „Lemnul ilegal este valorificat în ţară!”, susţine Lascu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!