Modul de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19 la angajatorii cu un număr mai mare de 50 de salariați, a fost verifiact de inspectorii ITM Bihor.
[eadvert]
Luând în considerare necesitatea asigurării a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV-2, prevăzută de Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, s-au intensificat controalele în vederea verificării și conștientizării angajatorilor cu privire la aplicarea legislației care reglementează stabilirea unor programe individualizate de muncă, munca la domiciliu, munca în regim de telemuncă precum și cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sigur pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor.
Campania de verificare a avut ca grup țintă angajatorii cu un număr de peste 50 de angajați. Astfel, în cadrul acestei campanii, în domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat controale la 31 angajatori.
S-au aplicat 39 de sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în cuantum de 2.000 lei şi 38 avertismente. Au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
Principalele deficienţe constatate fac referile la nerespectarea prevederilor art. 119 din Legea nr. 53/2003 republicată privind obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și de sfârșit a programului de lucru, nedecalarea programului de lucru astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră de la începerea și la terminarea programului de muncă într –o perioadă de 3 ore şi nerespectarea clauzelor art. 11 lit.a)-lit. d) din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii telemuncă. De exemplu nerespectarea obligației de a prevedea în contractul individual de muncă sau în actul adițional al acestuia prestarea unei activități în regim de telemuncă.
În cadrul campaniei inspectorii de muncă din cadrul serviciului sănătate şi securitate în muncă al ITM Bihor au efectuat controale la 23 angajatori.
Cu ocazia controalelor efectuate s-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare au fost sanctionați 18 angajatori. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 26 avertismente. Program de muncă nediferențiat, neactalizarea evaluării de riscuri, nerevizuirea planului de prevenire și protecție, neutilizarea măştii de protecţie, dar şi neorganizarea programului de muncă pentru lucrători, astfel încât să fie împărțiți în minim două grupe au fost abaterile cele mai des întâlnite.
Sesizări
Un număr important de vizite de inspecţie a fost efectuat ca urmare a sesizărilor primite de la cetăţeni. În anul 2020, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor au fost înregistrate nu mai puţin de 910 petiţii. Cele mai frecvente aspecte sesizate fac referire la neplata drepturilor salariale și a concediilor medicale, neacordarea echipamentului individual de protecţie, neasigurarea unei instruiri corespunzătoare, schele mobile neasigurate împotriva alunecărilor involuntare, inexistenţa mijloacelor colective de protecţie împotriva căderilor de obiecte; neîncheierea contractului individual de muncă, neacordarea indemnizaţiei de concediu de odihnă neefectuat la plecarea din unitate, neîntocmire acte de modificare a clauzelor contractului individual de muncă. Angajaţii s-au plâns de asemene de nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal, nerespectarea prevederilor legale cu privire la munca suplimentară şi nerespectarea prevederilor legale cu privire la sărbătorile legale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!