Primi trei mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţa românească sunt suspectaţi de Consiliul Concurenţei de practici anticoncurenţiale. Consiliul Concurenţei a declanşat săptămâna trecută două investigaţii având ca obiect posibile înţelegeri pe piaţa comercializării produselor preplătite de telefonie mobilă.
Înţelegeri
Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, ca urmare a unei plângeri, a fost declanşată o investigaţie care are ca obiect o posibilă înţelegere între Orange România SA şi distribuitorii acesteia, de a nu vinde către anumiţi agenţi economici.
Cea de a doua investigaţie a fost declanşată din oficiu şi vizează posibile practici anticoncurenţiale prin stabilirea preţurilor de revânzare şi înţelegeri între agenţii economici implicaţi pe întreg lanţul de distribuţie al SC Orange România SA, SC Vodafone România SA şi SC Cosmote Mobile Telecommunications S.A.
Pe de altă parte, autoritatea de concurenţă are în analiză, din anul 2006, un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de către companiile Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică de telefonie.
În cadrul acestor investigaţii, Consiliului Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate atât la sediile celor trei operatori de telefonie, cât şi ale unor distribuitori de produse preplătite de telefonie mobilă. Documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurii specifice investigaţiei.
„Înţelegerile de acest tip reprezintă o abatere de la principiul liberei concurenţe, având ca efect creşterea preţurilor şi reducerea posibilităţii de alegere a produselor de către consumatori. Dacă aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurenţei va sancţiona companiile vinovate cu amenzi ce pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri” a declarat, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Cartele cadou
Pe de altă parte, mai mulţi orădeni s-au trezit în cutia poştală cu cartele Vodafone gratuite. Cartelele erau preadresate, inclusiv celor care nu avea abonament la companiile respective. După activarea cartelelor, persoanele respective au primit o serie de mesage printre care au aflat că primesc gratuit un anumit număr de minute în reţea. Dar şi o informaţie că a fost emisă o factură în valoare de o anumită sumă. În cazul avut în vedere de noi, factura era în valoarea de 139 de lei.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!