Instanța a constatat că cei doi au mai dat astfel de lovituri și în alte locuri din țară, fiind chiar condamnați în București și Brașov.
Bărbatul care, potrivit portalului instanțelor, se numește Nicolae Gilbert Hristea a acționat în 2021 și obișnuia să plaseze anunțuri pe site-uri de vânzări online prin care oferea telefoane iPhone 12 Pro Max, pe care le prezenta drept originale, în cutii sigilate. Solicita sub 5.000 de lei pentru un aparat, în condițiile în care, în acea perioadă, prețul unui astfel de telefon era cuprins între 6.000 și 7.000 de lei.
La un astfel de anunț a răspuns și un orădean, care a negociat un preț de 4.550 de lei pentru un telefon și a stabilit cu Hristea ca tranzacția să aibă loc pe 15 mai 2021, în parcarea unui magazin din Oradea. Telefonul i-a fost adus de o tânără care s-a prezentat drept fiica vânzătorului. În fapt, aveau să constate mai târziu anchetatorii, femeia era Alexandra Ilie, iubita din acea perioadă a lui Nicolae Hristea.
Aceasta i-a înmânat cumpărătorului o cutie, cerându-i să nu o desigileze. „Astfel (cumpărătorul – n. red.) s-a conformat și nu a deschis cutia pentru a verifica telefonul, având încredere că telefonul este așa cum a fost descris în anunț”, au consemnat procurorii orădeni în rechizitoriu.
Clientul a primit pe whatsapp o factură ce indica faptul că telefonul ar fi fost cumpărat cu o lună în urmă și care confirma că seria de pe cutia pe care o primise corespundea cu cea din documentele de achiziție. Abia după ce a plătit banii și femeia a plecat, orădeanul a desfăcut ambalajul și a constatat că fusese înșelat. Ulterior, angajații unui magazin de specialitate i-au confirmat că telefonul nu era original.
În timpul procesului, Nicolae Hristea și Alexandra Ilie au recunoscut fapta, femeia susținând că știa că telefoanele sunt contrafăcute, dar nu a făcut decât să predea telefonul, negocierile fiind făcute de partenerul ei de atunci. Cei doi s-au împăcat cu victima, care și-a recuperat banii, astfel că Judecătoria Oradea a încetat procesul sub acuzația de înșelăciune.
Însă i-a condamnat pe ambii pentru punerea în circulaţie a unui produs purtând o marca identică sau similară cu o marca înregistrată și a ținut cont de pedepse anterioare pronunțate pentru fapte similare comise de inculpați în același an, când a fost probată vânzarea în țară a altor trei telefoane contrafăcute. Sentința dată vineri, 22 noiembrie, nu este definitivă și, dacă este atacată, procesul va continua la Curtea de Apel Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!