Telechiu este prima localitate rurală din judeţul Bihor în care funcţionează un CentruMultifunctional integrat în subordinea Administraţiei Publice Locale. Primăria Comunei Ţeţchea împreună cu Fundaţia Ruhama evaluează rezultatele obţinute în urma muncii în parteneriat din ultimii patru ani, muncă depusă pentru diminuarea deficitului social, educaţional, economic al familiilor rome din satul Telechiu, în raport cu restul populaţiei din sat.
Joi, 20 ianuarie 2011, în prezenţa comunităţii locale, a reprezentanţilor instituţiilor statului cu competenţă în rezolvarea problemelor generate de diferenţele sociale, Primăria Comunei Ţeţchea şi Fundaţia Ruhama au prezentat rezultatele şi perspectivele Centrului Multifuncţional Telechiu, dar şi rezultatele procesului de dezvoltare comunitară constând în construcţia a patru case sociale noi în anul 2010 alături de cele cinci case construite în 2006, case sociale pentru cele mai sărace familii (familii cu mulţi copii, bătrâni, familii monoparentale).
Partenerii au adus în atenţia celor prezenţi rezultatele extinderii reţelei de apă şi a reţelei de curent electric spre colonia de romi, amenajarea drumului de acces la colonie din drum de pământ în drum pietruit şi alte rezultate care au presupus un efort constant şi o voinţă permanentă a Consiliului Local şi a instituţiilor locale.
Drum spre educaţie
Centrul Multifuncţional Telechiu a fost înfiinţat în anul 2010, în cadrul proiectului „Drum spre educaţie”, implementat de Primăria comunei Ţeţchea, în parteneriat cu Fundaţia Ruhama şi de iniţiativa din comunitatea romă „Colonia Telechiu”, finanţat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Serviciul social permite astăzi sprijinirea comunităţii rome pentru noi aspiraţii şi pentru noi modele comportamentale prin cele trei componente dezvoltate: centru de zi pentru copii, serviciu de informare şi consiliere şi baie publică.
De la începerea activităţii din luna iunie 2010 şi până în prezent, centrul a oferit servicii unui număr de 50 de copii, a căror frecvenţă şcolară a fost mult crescută datorită participării la activităţile centrului de zi. De asemenea, 100 de adulţi din comunitate au beneficiat de informare şi consiliere, pe diferite teme de interes: pregătirea lor pentru a deveni activi pe piaţa muncii, obţinerea şi exercitarea diferitelor drepturi şi obligaţii cetăţeneşti, acces la diferite facilităţi, sănătate, educaţie, igienă. Baia publică a fost accesată de peste 100 de membri ai comunităţii, zilnic aceasta fiind la dispoziţia membrilor comunităţii pentru efectuarea igienei personale şi a igienei îmbrăcămintei.
„Voinţa administrativă şi dorinţa de a ne implica activ în rezolvarea problemelor comunităţii de romi au stat la baza obţinerii rezultatelor pozitive pe care le vedeţi astăzi. Suntem preocupaţi să oferim şanse egale tuturor locuitorilor comunei noastre pentru ca fiecare dintre ei să poată deveni cetăţean activ”, spune primarul Comunei Ţeţchea, Bujor Chirilă.
„Rezultatele deosebite de astăzi sunt o consecinţă firească a unui parteneriat funcţional între Autoritatea Locală, Societatea Civilă şi Comunitate. Primăria şi Consiliul Local Ţeţchea reprezintă pentru noi un model de bună practică în istoria muncii Fundaţiei Ruhama în comunităţile de romi”, Marian Daragiu, preşedintele Fundaţiei Ruhama. Centru Multifuncţional s-a dezvoltat spre a oferi servicii de educaţie şi îngrijire timpurie pentru toţi copiii între 0-7 ani care se află în dificultate, fie de nutriţie, fie de educaţie, fie de acces la grădiniţă, fie copii ai căror părinţi lucrează ori ai căror părinţi au nevoie de a se dezvolta pentru a fi buni părinţi.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!