Dental Art Oradea găzduieşte, în acest sfârşit de săptămână, cursul „Sistemele CAD/CAM”, susţinut de dr. Bogdan Culic, conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Cursul se va axa pe tehnologia CAD/CAM, intens valorificată în ultima perioadă, dar şi extrem de importantă – prin avantajele pe care le oferă pentru tehnicianul dentar, dar şi pentru medicul stomatolog.
„Tehnologia CAD/CAM implică realizarea unor lucrări de tehnică dentară pe baza unor amprente optice – eliminând anumite etape incomode din tratamentul stomatologic. În mod obişnuit, după ce avem un dinte asupra căruia se ia decizia că trebuie preparat şi care apoi va necesita o coroană de acoperire, se şlefuieşte, iar după şlefuire urmează o etapă nu foarte comodă – amprenta.
În cadrul acestei tehnologii, amprenta se înregistrează cu un aparat prin intermediul căruia, prin fotografierea succesivă a modelului (este o tehnologie care suprapune pozele acestea, în aşa fel încât să avem o amprentă extrem de precisă), se obţine un model virtual.
În continuare, se realizează un proiect de lucrare ce se introduce într-o maşină de frezat (şi aici, în parte, este eliminată munca tehnicianului) care, dintr-un bloc oarecare de zirconiu, ceramică feldspatică, e-max, frezează viitorul dinte, care se poate cimenta. Acum, tehnologia cu care vine firma producătoare este astfel gândită încât pacientul să intre, de pildă, la ora 9:00 în cabinet iar la ora 12:00 să plece cu lucrarea cimentată. Este vorba de timp câştigat, dar şi de reducerea etapelor de tratament. Dispare proba. Pacientul nu mai trebuie să revină o dată, de două sau trei ori în acest scop. Iar între etapele acestea nu mai este nevoie de ceva provizoriu ci, pur şi simplu, în aceeaşi şedinţă se poate cimenta”, a explicat dr. Pantel Marton Gyorgy, iniţiatorul acestui curs.
Tehnologia costă
Foarte puţine cabinete stomatologice din Oradea (poate două sau trei) folosesc o tehnologie de acest gen. Dar nu pentru că nu ar fi în pas cu dezvoltarea tehnologică. Limitările se datorează însă preţurilor extrem de ridicate ale acestor sisteme.
„Ideea este că, din punctul acesta de vedere, tehnologia evoluează destul de repede. Aşa cum sistemele de operare şi calculatoarele se uzează, şi în domeniul nostru dezvoltarea tehnologică este foarte rapidă. Ceea ce se putea face în urmă cu trei ani – precizie, viteză – se schimbă fantastic. Aparatele cele mai performante, cum este cel cu care va veni firma producătoare la noi, este de ultimă oră. Ca tehnologie, şi partea de amprentare, şi cea de frezare, totul se face mult mai repede, mai precis. Limitările care sunt în această tehnologie se leagă de preţ, fiindcă un sistem ca acesta, complex, costă în jur de 90.000 de euro. Iar ca să achiziţionezi un astfel de aparat trebuie să ai un volum de lucru foarte mare sau să ai colaborări cu mai multe cabinete ori să ai o clinică cu foarte mulţi pacienţi”, a mai precizat dr. Pantel Marton Gyorgy, arătând că în clinica sa există un aparat pe un segment din partea de amprentare optică, respectiv partea de proiectare, însă cea de frezare au externalizat-o, colaborând cu un laborator din Cluj-Napoca.
Partea teoretică a cursului se va ţine la sediul Cultural Lorantffy Zsuzsanna, iar cea practică la sediul organizatorilor. Mâine, 12 noiembrie, dincolo de definirea şi descrierea sistemelor CAD/CAM actuale, vor avea loc şi workshop-uri pe pacienţi. Li se vor lua amprente, după care se va trece la partea de proiectare a viitoarei lucrări, se va freza şi se va cimenta lucrarea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!