Campania naţională „Artiștii pentru Artiști” iniţiată de UNITER a ajuns la a 20-a ediţie. Programul, care se va desfăşura în perioada 20 martie – 20 aprilie, este organizat de UNITER împreună cu teatrele din Bucureşti şi din ţară şi este „un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii cu probleme de sănătate și existenţă şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor”.
[eadvert]
Teatrele de stat și independente care au răspuns apelului campaniei au programat spectacole sub semnul solidarității teatrale. Încasările din vânzarea de bilete sunt direcţionate către Fondul de Solidaritatea Teatrală și reprezintă suport financiar pentru beneficiarii programului.
Teatrul Szigligeti se alătură inițiativei UNITER „Artiștii pentru artiști”. Trupa Szigligeti va oferi Fondului suma încasată în urma reprezentației din 17 martie a spectacolului „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită”.
„În teatrul românesc, luna martie poartă simbolul generozității! E luna când facem totul pentru artiştii noştri. E luna când, atent la nevoile artiștilor săi, UNITER reia demersul caritabil validat și realizat de 20 de ani împreună cu instituțiile de cultură din România: Campania Națională «Artiștii pentru artiști»”, se arată în comunicatul Uniunii Teatrale Române.
Până în acest moment, au răspuns apelului următoarele teatre: Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, Teatrul Mic București, Teatrul „Szigligeti Színház” – Trupa Szigligeti Oradea, Teatrul Dramaturgilor Români din București, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa „Mihai Raicu”, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” București, Teatrul de Comedie București, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Teatrul „Țăndărică”, București, Opera Comică pentru Copii București, Teatrul Evreiesc de Stat București, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul „Tomcsa Sándor” Odorheiu Secuiesc, Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu, Teatrul Nottara București, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Teatrul „Puck” Cluj-Napoca, Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul Tineretului Piatra Neamț.
Gangster în America anilor ’30
Spectacolul din drama „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită” de Bertolt Brecht a fost montat pe scena Sălii Transilvania de regizorul Balogh Attila. Textul este o parabolă a înălțării lui Adolf Hitler, transformată în povestea fictivă a „trustului conopidei” din Chicago. Arturo Ui îl reprezintă pe Hitler, iar fiecare dintre personajele principale întruchipează un personaj real din istoria perioadei respective, spune regizorul.
„Arturo Ui e un gangster de mâna a doua în America anilor 1930. Presa nici nu se mai deranjează să relateze de crimele sale, scrie doar de criza financiară care îi afectează gașca. Curând însă, Ui află de niște informații compromițătoare despre Doughsborough, un politician renumit pentru onestitatea sa, care a cedat tentației și s-a lăsat implicat în negocierile dubioase cu Trustul Conopidei. Ui amenință că îl demaschează pe Doughsborough dacă politicianul refuză să îl susțină. Gangsterul își transformă gașca într-un sistem de protecție corupt prin care Ui obține putere și prestigiu. Își dorește să devină un politician convingător a cărui forță constă în abilitățile lui oratorice și personalitatea sa vizionară. Paralel cu creșterea lăcomiei și poftei de putere a lui Ui, mijloacele pe care le folosește pentru a-și atinge scopul devin din ce în ce mai violente. ”, se arată în prezentarea spectacolului.
În rolul lui Arturo Ui va juca actorul Sebestyén Hunor. Muzica pentru spectacol este compusă de Trabalka Cecília pentru spectacol, decor este gândit de Golicza Előd iar costumele sunt create de Gábor Zsófi. Spectacolul este titrat în limba română și engleză și este recomandat persoanelor peste 14 ani.
La premiera din 10 martie biletele sunt deja epuizate, însă la reprezentația de binefacere din 17 martie se mai găsesc câteva locuri la agenția Teatrului Szigligeti sau la szigligeti.biletmaster.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!