Cu „scopul gestionării eficiente a patrimoniului județului”, Consiliul Județean Bihor a decis să lase Teatrul Regina Maria și Szigligeti Szinház fără spațiile pe care le aveau în administrare în clădirea din Piața Ferdinand, folosite ca garsoniere de serviciu pentru actorii și colaboratorii instituțiilor.
[eadvert]
Imbilul de peste drum de clădirea teatrului, deținut integral de CJ Bihor, dispune la parter de patru spații, dintre care două sunt ocupate de ADI Ecolect Group respectiv de Centrul Național de Informare Turistică Bihor (CNIB).
Un pachet de proiecte referitoare la această clădire se va afla azi, pe ordinea de zi a ședinței plenului CJ Bihor. Unul dintre proiecte are ca obiect atribuirea unui spațiu pentru Agenția de Management a Destinației Bihor (AMD). AMD s-a mutat însă în clădire încă de la începutul anului, părăsind spațiul pe care îl ocupa cu chirie în strada Primăriei.
La etaj a funcționat o vreme o sală studio, iar în timp, au fost compartimentate șapte garsoniere minuscule, folosite ca locuințe de serviciu de cele două teatre orădene.
Invocând „procedura administrativă de reorganizare a aparatului de specialitate al instituțiilor subordonate Consiliului Județean”, conducerea CJ a trimis, la finalul lunii trecute, adrese către cele două instituții, pentru a le informa că vor pierde aceste spații. Ele vor trebui să facă demersuri pentru anularea oricăror contracte existente pentru spațiile în cauză. Revocarea dreptului de administrare a spațiilor curge de la 1 mai 2021, iar bunurile imobile se vor preda pe bază de proces verbal.
Spații goale
„Spațiile de cazare sunt acum libere de contracte. Teatrul le-a folosit ca garsoniere de serviciu pentru actorii tineri, care la debut aveau salarii foarte mici, dar și pentru a caza colaboratori, scenariști sau regizori care au locuit în Oradea pe durata montării spectacolelor”, spune Elvira Rîmbu, directoarea Teatrului Regina Maria.
Conform acesteia, numeroși actori din trupa Iosif Vulcan – Adela Lazăr, Ioana Gajdo, Alexandru Rusu, Anca Sigmirean, Sorin Ionescu și Denisa Vlad sau soții Vicoveanu au locuit, la început de carieră, în aceste spații. Fără a oferi prea mare confort – e vorba de niste ministudiouri de vreo 15 mp în medie – garsonierele au ajutat teatrele din Oradea să fie atractive pentru tinerii actori. Între timp, nivelul salarizării debutanților a crescut simțitor, așa că găsirea unei chirii pe piața liberă nu reprezintă chiar o provocare insurmontabilă. În plus, preocuparea actuală a CJ Bihor este de tăiere a posturilor din teatre, inclusiv în rândul actorilor și nicidecum de atragere a tinerelor talente.
Trimite articolul
X“preocuparea actuală a CJ Bihor este de tăiere a posturilor din teatre, inclusiv în rândul actorilor și nicidecum de atragere a tinerelor talente.”
Foarte corect spus si aplicat in toate domeniile – cam asta face Consiliul Judetean Si Primaria … distruge tot, mai putin ce e din beton 🙂
-
Dar ce vrei de la un taran prost cu putere?
Bolojan si Cultura
-
Bolo Betonu Birta Betonu – Catelus cu beton hahahahahaha
Foarte bine. Acu trebe sa mearga la un hotel pentru a fhute.