Inițiatorul proiectului, Dr. Györfi András, nu se limitează doar la a da naştere unui proiect. Din perspectiva de „regizor”, doctorul vrea ca în cadrul echipei să funcţioneze fără sincope şi relaţiile interumane. Astfel că a transformat Sala de Conferinţe a Spitalului din Marghita în sală de teatru.
Piesa de teatru pusă în scenă de medic, în calitate de regizor, de această dată, e încadrată declarat la categoria teatru experimental electrofiziologic. Şi pentru ca totul să fie ca la carte, dr. Andras Gyorfi l-a parafrazat pe Shakespeare şi a pus în scenă „A douăsprezecea derivație – sau cum vă place”.
„A fost o reprezentaţie mai aparte şi datorită faptului că nu a avut spectatori: toţi medicii şi asistentele prezente au participat la închegarea unor formaţiuni a căror mişcări coordinate reprezentau mişcările camerelor inimii şi proiecţia lor pe derivaţiile electrocardiografice. Spectacolul scurt improvizat a putut ilustra într-un mod uşor de înţeles fenomenele electrofiziologice ce caracterizează funcţionarea inimii – dar e posibil să fi avut şi un oarecare efect de formare a spiritului de echipă. La aceasta ar fi putut contribui şi momentul începerii întrunirii: ora 12 şi 12 minute. Cum 12, din oarece motive a fost considerat număr perfect de sumerieni – cei mai inovatori civilizatori din istoria planetei – probabil ora 12 şi 12 min este un moment adecvat pentru team-building „, spune dr. Andras Gyorfi..
Reacţionează primii la declanşarea Codului Albastru
S-a înfiinţat Echipa Medicală de Urgență la Spitalul Municipal Marghita.
La începutul lunii februarie, în paleta structurilor medicale funcționale ale Spitalulului Municipal „Dr. Pop Mircea” a apărut o nouă entitate: Echipajul Medical de Urgență (EMU).
Inițiatorul proiectului este dr. Györfi András. EMU este format dintr-un grup de voluntari inimoși: 7 medici și 20 de asistente alese din elita personalului spitalului. Obiectivul EMU este să se deplaseze la locul incidentului în cel mai scurt timp posibil, să acorde primul ajutor calificat în caz de stop cardiac survenit pe teritoriul unității sanitare.
„Protocoalele prevăd prezența a cel puțin trei salvatori pentru o resuscitare, dar rezultate optime se pot obține cu o echipă formată din șase persoane. Conducerea Spitalului a sprijinit moral și material formarea EMU, astfel s-au putut procura dispozitivele și aparatura necesară într-un timp scurt. Dotarea salvatorilor corespunde standardelor stabilite de protocoalele europene de resuscitare și conține în plus și cinci telefoane mobile dedicate acestei activităţi de urgență. S-au format două baze pe teritoriul spitalului, și la declanșarea Codului Albastru (în limbajul codificat al urgențelor acest termen însemnând „pacient în stop cardiac”) echipa pornește dinspre baza cea mai apropiată de locul incidentului”, explică dr. Györfi András.
Prima simulare a modului de acţiune a EMU a avut loc la mijlocul lui februarie. Concluzia este confirmarea viabilităţii proiectului. „Echipa Medicală de Urgență, formată în acea zi din dr. Molnár József și asistentele Nicoleta Arvinte și Șanța Enikő, a ajuns la fața locului într-un interval de 160 – 220 de secunde. Mai precis, „vârful de lance” format din team leader-ul zilei de vineri, dr. Molnár, și membrul EMU Șanța Enikő a ajuns în mai puţin de trei minute, iar membrul de bază, care aducea tot echipamentul necesar pentru resuscitare, li s-a alăturat într-un minut. Astfel, pacientul imaginar a fost declarat resuscitat și simularea funcționării comunicării EMU s-a încheiat cu succes”, spune dr. Györfi András.
Deoarece secundele pot face diferența între viață și moarte în caz de stop cardiac, la următoarea întrunire a EMU s-au analizat evenimentele simulării în ordinea în care au decurs și s-au identificat acele modificări în protocolul de comunicare prin care timpul de reacție se mai poate scădea cu 10-20 de secunde.
„Asemenea echipaje medicale de urgență funcționează doar în spitalele județene – și trei membri ai EMU din SJU Oradea ne-au prezentat procedurile utilizate de ei în toamna anului trecut. Dintre spitalele din provincie, se pare că cel din Marghita este primul care implementează un asemenea program”, explică iniţiatorul proiectului, mulţumit de timpul de reacție obținut cu ocazia primei simulări din Marghita, deoarece momentul sosirii echipajului a fost sub limita maximă recomandată de protocoalele internaționale. „EMU este deci funcțional din această lună în Spitalul Marghita – și nu doar pentru pacienții internați, ci și în eventualitatea unui stop cardiac survenit în Ambulatoriul de specialitate, la Radiologie sau la Laborator”, a concluzionat dr. Györfi András.
Citiți principiile noastre de moderare aici!