Prin Comisia de Relaţii Internaţionale şi Interne, Senatul Universităţii din Oradea şi-a făcut publice propunerile adoptate în şedinţa din 1 iulie. Una din cele mai importante subiecte pentru studenţi a fost cel privind taxele de şcolarizare.
„Membrii Senatului au adoptat modificări la Procedura privind fundamentarea, încasarea şi evidenţa taxelor aferente procesului de învăţământ. În urma analizei criteriilor privind fundamentarea taxelor de şcolarizare a fost adoptată propunerea de elaborare a unei Note de fundamentare unitară a taxelor, menită să sprijine conducerea departamentelor / facultăţilor în aceste operaţiuni”, a informat Lia Pop, preşedintele Comisiei Relaţii Interne şi Internaţionale a Senatului Universităţii.
Reamintim că în luna martie, când Senatul a aprobat o mărire a taxelor studenţeşti, prof.univ.dr. Lia Pop a propus ca, pe viitor, taxele să poată fi mărite doar în urma unei note de fundamentare care să specifice clar motivele ce conduc la majorare.
În martie, taxele s-au majorat fie cu rata inflaţiei, fie cu un procent mai mare, dar fără a depăşi alocaţia bugetară oferită de Minister per specializare. O majorare substanţială a fost pentru specializarea Medicină în limba engleză de la 8.500 la 18.000 de lei pe an. Totodată, s-au scumpit atunci şi taxele de masterat, îndeosebi la Relaţii Internaţionale, de la 2.100 la 2.900 lei pe an.
Studenţi vs. dascăli
Dat fiind că, recent, Senatul a respins la vot o măsură de reducere a cheltuielilor salariale a cadrelor didactice, s-ar putea ca presiunea financiară de la Universitate să se răsfrângă asupra taxelor de şcolarizare. În această idee, interesant că o bună parte din studenţii membri în Senat au votat împotriva măsurii de reducere a cheltuielilor salariale iar votul lor negativ are astfel şanse să se răsfrângă asupra buzunarului studenţilor pe care îi reprezintă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!