Aceasta va fi încadrată legal ca ocupare a domeniului public, şi nu va fi un impozit pe proprietate. „Regulamentul pentru stabilirea condiţiilor de exercitare a dreptului de acces pe proprietăţile Municipiului Oradea în vederea instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, a modului de utilizare partajată a elementelor de infrastructură, precum şi măsurile privind construirea de reţele noi de comunicaţii electronice” e în dezbarere publică şi va intra la vot, în Consiliul Local în luna aprilie. „Ne dorim ca tot ce este disponibil ca şi capacitate subterană să fie folosit partajat”, declară city-managerul Eduard Florea.
O primă măsură concretă este ca toţi operatorii de reţele şi de mijloace de suport să comunice Primăriei toate datele acestora, în 60 de zile de la intrarea în vigoare a regulamentului. „Situaţia inventar va sta la baza emiterii de pretenţii financiare. Se vor emite facturi pe baza unor tarife supuse de asemenea, dezbaterii publice”, spune Florea.
Unul dintre cele mai importante aspecte introduse de regulament se referă la o aşa numită „clauză suspensivă”.
„Pentru reţelele aeriene se încheie un contract de acces până în momentul în care apare o capacitate subterană. În momentul în care apare aceasta, contractele pentru reţelele aeriene se pot rezilia. Unde este disponibilitate, şi noi şi operatorii trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a folosi capabilităţile subterane”, insistă Florea.
Astfel, în 30 de zile de la notificarea cu privire la existenţa canalului subteran vor fi anunţaţi toţi deţinătorii de reţele că au 90 de zile să şi le mute sub pământ.
Florea zice că Primăria are un acord informal cu Electrica, cea mai mare deţinătoare de stâlpi care susţin cabluri. Atunci când devin disponibile canalizaţiile subterane, Electrica va rezilia contractele pentru reţelele care le suportă pe stâlpii de iluminat public, detaliază Florea. De ce anume ar renunţa Electrica SA la acest profit doar de dragul esteticii Oradiei, rămâne de văzut.
Regulamentul propune desfiinţarea reţelelor aeriene în Centrul istoric, pe arterele principale şi acolo unde există capacitate subterană. În rest, se vor autoriza reţele aeriene doar acolo unde nu există canale tehnice, iar canalizaţiile autorizate vor trebui să fie destul de largi pentru a primi tot cablajul de pe stradă.
În Oradea, în afara unor tronsoane scurte, RCS RDS este proprietarul celei mai vaste reţele de canale tehnice, construită la comanda Primăriei, cu termen de finalizare în acest an.
În aceste condiţii, regulamentul Primăriei are dubla finalitate de a îmbunătăţi estetica oraşului şi de a spori încasările RCS de pe urma investiţiei. Aparent, singurul păgubit este orădeanul: chiria încasată de la operatorii de reţele prin cablu pentru canalizaţia tehnică îi va fi decontată lui, în fiecare factură.
Calendarul aprobării regulamentului
Interval formulare propuneri – 20 februarie – 3 aprilie
Data dezbaterii publice – 17 martie 2015
Dată programată pentru aprobare: şedinţa ordinară a Consiliului Local din luna aprilie 2015
Propuneri privind proiectul pot fi transmise:
– în scris la Centrul de Informaţii cu Publicul – Piramidă
– în format electronic la adresa de email: primarie@oradea.ro
– prin fax la nr. 0259/437.544
Citiți principiile noastre de moderare aici!