Intrarea în vigoare a normelor de aplicare a impozitului pe construcţiile speciale înseamnă că toate clădirile din parcurile industriale devin contribuabili direcţi la bugetul de stat. În aceste condiţii, şeful executivului local ameninţă că va desfiinţa toate parcurile industriale din Oradea. Asta dacă nu se găseşte o formulă pentru scutirea parcurilor industriale de la plata aşa zisei „taxe pe stâlp”.
Decât să plătească firmele anual la stat 1,5% din valoarea de contabilitate a construcţiei, mai bine să cotizeze la bugetul local 1%, cât e impozitul pe clădiri. Aceasta este logica simplă expusă de Ilie Bolojan.
În prezent, companiile investitoare în parcurile industriale din Oradea beneficiază de un pachet de facilităţi între care şi scutirea de impozit pe o perioadă de trei ani de la terminarea construcţiilor.
Apel către diriguitori
Discuţia a fost lansată miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Local, de primarul Bolojan. El le-a cerut consilierilor de la alte partide să-şi preseze liderii din capitală pentru a modifica normele metodologice de aplicare a noii taxe. Vizaţi direct au fost membrii PSD şi UDMR, exponenţi ai Puterii centrale. Edilul vrea de la Guvern modificarea normelor de aplicare, astfel încât taxa pe stâlp să nu afecteze parcurile industriale. „Încercăm să modificăm hotărârea de guvern cu normele de aplicare şi atunci ne putem menţine contractele cu investitorii, faţă de care ne-am angajat la scutiri de impozit pe trei ani. Dacă (guvernanţii n.r.) nu vor accepta, le vom propune companiilor desfiinţarea parcurilor industriale, ceea ce înseamnă că vor plăti impozitul de 1% pe clădiri, aşa cum e stabilit în Oradea. În cea mai proastă situaţie, companiile tot au un avantaj în acest fel, de 0,5%. Luni am stabilit o întâlnire cu cei din parcurile industriale şi vom discuta ce e de făcut”, ne-a declarat edilul.
Banii, la oraş
Cu noua taxă, înţelegerea iniţială negociată de investitori cu Primăria cade. Chiar dacă nu cotizează local, companiile sunt obligate să plătească la stat. De aici porneşte şi nemulţumirea primarului Bolojan. „Ei au investit în Oradea în baza unor proiecţii făcute pe condiţiile legale pe care le-am oferit. Între timp, statul român modifică regulile şi introduce această taxă. Nu e corect faţă de oraşe. Noi am făcut investiţii în aceste parcuri – am dus iluminat public, reţele de utilităţi şi drumuri. Nu e normal ca acest impozit să intre la bugetul de stat. Pentru că noi am investit, e normal ca banii să rămână la Oradea”, apreciază Bolojan.
„Decât să meargă vreo 750.000 de euro pe an la Bucureşti şi de acolo să fie distribuiţi cine ştie pe unde în ţară, mai bine să rămână 500.000 de euro la oraş”, aproximează el miza acestor demersuri.
Neatractive
Hotărârea Guvernului cu normele de aplicare a noii taxe a intrat în vigoare abia de câteva zile iar primul termen de colectare a „taxei pe stâlp” este 25 mai, ne-a spus Delia Ungur, managerul societăţii care gestionează parcurile industriale din Oradea. Aceasta spune că parcurile industriale sunt unicele forme legale în cadrul cărora se mai pot acorda facilităţi locale. Oferta orădeană pentru investitori în parcurile industriale este scutirea de impozit pe clădiri pe o perioadă de trei ani.
„Dacă se aplică această modificare, nu numai că parcurile industriale îşi pierd atractivitatea, dar companiile localizate aici sunt chiar discriminate faţă de companii din afara parcului, pe teritoriul oraşului”, apreciază managerul. În fapt, cifrele vorbesc de la sine: în parcurile industriale statul aplică impozitul pe construcţii speciale, de 1,5%, în vreme ce în oraş, impozitul pe clădirile industriale este de 1%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!