Marţi, Tribunalul Bihor a dat câştig de cauză Prefecturii în procesul intentat Primăriei Oradea. Pe 23 decembrie 2009, prefectul Gavrilă Ghilea ataca o Hotărâre a CL Oradea, contestată de mai mulţi părinţi orădeni, deoarece prin această decizie se instituia o taxă lunară minimală la grădiniţe, stabilită la 90 de lei, pentru alocaţia de hrană. O dată cu acţionarea în contencios administrativ a actului administrativ local, efectele acestuia s-au suspendat. Prin decizia de marţi a Tribunalului, taxa e acum anulată. Şefa Cancelariei prefectului, Adelina Coste, spune că în mod normal ar trebui să li se restituie banii părinţilor cărora li s-a perceput la acea vreme taxa de 90 lei, deşi copilul nu frecventase grădiniţa de aceşti bani.
Totodată, Tribunalul a respins excepţia invocată de către Primărie cu privire la calitatea de prefect al lui Gavrilă Ghilea. Municipalitatea orădeană susţinea că Ghilea nu îşi mai exercită funcţia în baza unui act oficial. PMO pretindea că ultimul act care îl legitima pe Gavrilă Ghilea ca prefect expirase o dată cu concursul susţinut de acesta la Bucureşti, în toamna anului trecut. Prefectura a ataşat însă la dosar un aviz de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), prin care se confirma faptul că lui Ghilea i s-a prelungit între timp dreptul de exercitare a funcţiei.
Alcoolul, la rând?
Aşadar, ca să ne exprimăm în termeni fotbalistici – de altfel, un sport drag prefectului Ghilea – avem 1-0 pentru Prefectură. Pentru azi, Prefectura şi Primăria mai au un termen de judecată la Tribunal. Aşadar, scorul se va modifica cât de curând. Este vorba despre acţiunea în contencios administrativ introdusă astă-primăvară de către Prefectură împotriva taxei deordine publică adoptată de către Consiliul Local. Cunoscută mai bine ca „taxa pe alcool a lui Bolojan”, această măsură a fost gândită să reducă gradul de gălăgie şi de distrugeri pe spaţiul public în timpul nopţilor. De asemenea, prin banii încasaţi de la cei ce vând băuturi alcoolice noaptea, Primăria urma să repare ceea ce se distrugea. Şi, desigur, să întărească paza publică, aşa cum anunţa primarul Oradiei. Se dorea o taxă aplicată celor care vând alcool după ora 23, până la ora şase dimineaţa, indiferent că e vorba despre baruri, cluburi, cafenele sau alimentare non-stop, benzinării ori săli de nunţi. Cuantumul taxei: 5.000 lei/oră/an pentru cei cu spaţii de peste 100 mp şi 3.000 pentru cei sub 100 mp.
Practic, cei vizaţi ar fi taxaţi anual de la minimum 3.000 lei noi până la 35.000 lei noi, în funcţie de orarul de funcţionare şi de spaţiul de vânzare şi/sau desfacere. Primăria nu a apucat însă să mai aplice această taxă, deoarece Prefectura a atacat-o în instanţă şi, astfel, aceasta a fost suspendată.
E posibil însă ca azi instanţa să se pronunţe şi în cazul taxei de ordine publică.
Ar face recurs
Revenind la procesul câştigat ieri de către Prefectură în cazul taxei minimale de la grădiniţe, primarul Ilie Bolojan ne-a declarat că, în principiu, municipalitatea va face recurs la decizia Tribunalului. Totuşi, Bolojan a fost destul de rezervat. „Să vedem întâi care e motivaţia instanţei dar în principiu vom face recurs…”, s-a limitat să ne declare edilul-şef al urbei.
În octombrie anul trecut, Consiliul Local vota plata a minimum 90 de lei/lună de către părinţi, echivalentul a cincisprezece zile lucrătoare, indiferent dacă odrasla le merge sau nu la grădiniţă de aceşti bani. Motivaţia Primăriei era că, indiferent dacă aceşti copii vin sau nu la grădiniţă, instituţia de învăţământ preşcolar are totuşi cheltuieli, prin prepararea hranei.
Ulterior, Legislativul local a adus precizări suplimentare, stabilind că acei copii ce suferă de boli infecto-contagioase nu vor fi nevoiţi să plătească decât pentru zilele în care au frecventat grădiniţa. Au fost omise însă traumatismele şi celelalte boli care ar avea acelaşi efect – lipsa copilului de la grădiniţă. Condamnând această omisiune a aleşilor locali, Prefectura a acţionat în instanţă măsura Consiliului Local, chiar înainte de Crăciun şi, astfel, a suspendat taxa.
Întrebată la acea vreme de către cotidianul nostru ce se întâmplă cu părinţii taxaţi suplimentar până la suspendarea taxei, directorul juridic al Primăriei, Eugenia Borbely, ne-a declarat că acestora urma să li se facă o compensare de către grădiniţe.
CĂLIN CORPAŞ
C.C.
Grădiniţele duc Primaria Oradea şi Prefectura Bihor în instanţă
Citiți principiile noastre de moderare aici!