Executivul local propune introducerea, din 2020, a unei taxe noi pentru curățenie, aplicabilă celor care nu întrețin terenul din jurul caselor conform pretențiilor Primăriei. Anunțul a fost făcut de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, care a precizat că aceasta se referă la „întreținerea terenurilor adiacente proprietăților cetățenilor, acele terenuri de la de la limita de proprietate până la stradă, situate, deci, în afara proprietății personale”.
Florea spune că taxa nouă are ca bază legală OG 21/2002 care obligă atât autoritățile locale cât și cetățenii să întrețină trotuarele, partea carosabilă și parcările pe care le folosesc.
„Pe această reglementare, ordonanța prevede sanțiuni în caz de neîndeplinire a obligațiilor. Intenția noastră este de a da o finalitate constatării, adică să se întrețină aceste terenuri. Venim cu o formulă pe care am primit-o și noi din zona occidentului și anume de a oferi noi serviciile de întreținere a acelor terenuri dacă, după constatare și notificarea proprietarului, nu s-au făcut operațiunile necesare – de a cosi iarba, de a strânge frunzele etc.
Dacă nu se conformează în termenjul stabilit în constatare, vom comanda noi serviciile și vom emite o factură. Am făcut un calcul cu costurile pe care noi le avem cu întreținerea spațiilor și am adăugat și costul deplasării de mai multe ori în teren la constatre – e o taxă de 0,7 lei/mp/intervenție. Asta s-ar datora în termen de 50 de zile de la momentul în care se realizează intervenția”, declară directorul economic.
Obligația legală
Taxa nouă aduce mult cu o altă inițiativă recentă a Primăriei – obligarea asociațiilor de proprietari să întrețină domeniul public din jurul blocurilor după standarde impuse de Primărie. Demersul este eșuat, temporar, în instanță după ce hotărârea prin care a fost adoptat a fost atacată la Contenciosul administrativ de Prefectură.
Directorul Florea insistă că noua taxă „nu se referă neapărat la terenurile din jurul blocurilor, acelea le-am predat în baza unui contract. Această taxă se referă la situațiile unde nu este contract, ci doar obligația legală. Zona de case, de exemplu. Aceste străzi sunt parcurse săptămânal de RER dar partea de cosit iarba sau întreținut trotuarul cade în sarcina cetățeanului”, spune el.
Taxele și impozitele sunt încă în dezbatere publică. Perioada stabilită pentru această etapă este de 30 zile lucrătoare, adică până la data de 22 noiembrie 2019. Propunerile și sugestiile sunt așteptate până în data de 31 octombrie.
Trimite articolul
Xflorea iar se gandeste la o taxa idioata, daca e pe domeniul public nu cetateanul trebuie sa aiba grija de el ci primaria, numai la asta se gandesc parvenitii cum sa taxeze mai mult pe contribuabili,
Urmeaza sa ne oblige sa si asfaltam trotuarele…
Democratia stil PNL.
De fiecare teren sa se ocupe proprietarul. Domeniul public sau proprietatea primariei – sa se ocupe primaria. Dictatura birtinezului trebuie sa inceteze.
Nu mai stiti cum sa ne taxati cu ceva!!tot timpul cand psd era la putere a dat cv salariul minim a crescut a dat la medici a facut ceva pe langa ca au furat fara jena dar pnl fura fara jena si nu da nimic ,taie de aici de acolo!dc credeti ca nu vrea bolojan sa plece ?!ca aici face ce vrea indiferent de ce partid reprezinta!!dar acolo sus iti dicteaza ceilalti ce sa faci!!votam usr pt ca e ceva nou?!?si nush nimic despre ei..psd va schimba tot dintemelii si va fi din nou la putere!!nu sistin nici un partid imi e sila de toate dar vreau ceva de dreapta!!cu cine votam fratilor?!in turul 2va fi iohannis cu dan barna!!mergeti la vot si votati toti cu cine vreti ca de crezut nu cred ca crede nimeni!!nu exista vb aia ala mai putin rau!!REPET NU SUSTIN NICI O CULOARE POLITICA!!
Si uite asa..alta hotie a betonatorului blestemat si prost din Birtin ..PNL-ist ..
No bravo. Sa avem ce întreține trebuie sa ne asfaltati fi sa faceti trotuar.
Eu imi tund iarba,matur trotuarul si apoi vine cetateanul civilizat cu cainele si-mi lasa acolo “norocelul” ,in privinta acestor cetateni ce masuri luati?
De acord cu domnul Gheorghe asa ar fi in orice oras vest european,dar la noi talharul de primar vine cu idei cum sa facă cetateanul curat pe domeniul public pe gratuitate s iar Rer sa ia banii de la primărie bine mersi pt. Lucrul făcut de cetatean.ANUL VIITOR AVETI PUTEREA DE AL TRIMITE ACASA PE HOTUL ASTA DE PRIMAR CARE VA BAGA MANA IN BUZUNARE.LIBERALISMUL ESTE SCLAVAGISMUL MODERN AL CETĂȚEANULUI.JOS BOLOVAN !!!!Marsi acasă hotule!!!!
Fascism la cele mai inalte cote!sa fii obligat sa maturi strada ,sa plantezi panselute,sa stai in suspans in casa la tine ,ca nu stii cand vine ordinu de expropriere ptr parcarea celor cu autovehicule, si toate astea dupa ce platesti cele mai mari taxe din tara.
Marele Adolf Nicolae Bolojan si gasca lui de hoti, sustinute de Soros si bancari.
Frunzele nucului de la vecinul de vis-a-vis, le sufla vantul pe partea mea.
Acuma primaria s-a gandit sa le matur eu, sa platesc pentru sacii de frunze duse de RER.
Legea trebuie sa fie in felul urmator: Mizeria de pe strada este rusinea primariei si nu a locatarului.
Banii de la parcari sunt furati prin diferite tertipuri.Din acei bani se poate matura si orasul.
Trebuie sa invete primarul un pic de aritmetica si sa lase matematica in seama altuia.
Oricare cetățean al orașului are ocazia să-și exprime părerea la urne, chiar luna viitoare….
Dar voi cei de la primarie de ani de zile cum intretineti dealul ,,Ciuperca ?! Ati uitat de ea porcilor care ati distrus-o?
Sa vedem cum se desfășoară ziua unui orădean care muncește, ne trezim dimineața, mergem sa ne spălăm… apa murdară, ieșim afară aerul din ce în ce mai poluat, ne urcam în mijlocul de transport dacă ai noroc să vină la ora afișată… mizerie, scaune care cred ca și boschetarii se feresc sa stea pe ele, ajungi la munca… printre cele mai mici salarii din România. Apoi revii pe același traseu cu același probleme. Unde este bunastarea pe care o lauda lumea. Niște betoane, pe care un om abia apuca sa le viziteze de 3 ori pe an. Numai zic de taxe, de abonamente la OTL și multe altele. Mult succes orădeni.
Dacã veţi face contract cu licenţiatul ( cu unul mai ieftin la taxã) fãrã întreţinerea spaţiilor verzi ale întregului domeniului public, sabotaţi cetãţeanul care vã plãteşte. Datoria civicã a cetãţeanului este sã mãture la trotuarul public şi la bordura stradalã din faţa lui. Sã mãture şi în spaţiul verde? Aceasta este o intreţinere a unei prestaţii plãtite. Pentru ce altã prestaţie privatã? Pentru ce alte plãţi când aveţi mandat sã rezolvaţi în cadru legal întreţinerea spaţiilor verzi stradale, NU prin muncã forţatã neplãtitã?
Amenda vi se cuvine dacã v-ar da Curtea, amintind cã soluţia suspendãrii este aplicatã şi acestei reveniri la abuz peste prima hotãrâre a Curţii, revenire mascatã.
Dacã se incalcã Constituţia, este democraţie?
Vreţi iar muncã forţatã neplãtitå?
ce mtzii mtii sa faci curatenie? vin cretinii/betivii/tiganii si fac mizerie … ce fac, stau santinela dupa ei?
alta gaselnita de 2 bani a bolovanului care nu mai are bani. asteptam scumpirea biletelor de tramvai etc… bolovanul vrea sa se spele pe maini, pe el il intereseaza doar centrul!
muepnl. aici sunt banii d-voastra!
Avem cel mai scump serviciu de salubrizare, tot nu este suficient. Atunci angajaţi douã firme, nu de la cetãţeni. O firmã pe malul stâng, a doua firmã pe malul drept. Unde se duc energiile RER, cãştigul prestatorului agreat de cãtre cine rãspunde…
Mergeti in p**a lui Hector cu toate taxele voastre, ne taxati imediat ai pentru aer .. f****-va dracu !
Am două întrebări la aleșii locali a-i PNL ( care, nu mă îndoiesc, vor vota această nouă taxă)!
1-Taxa se va aplică automat și acelor persoane fizice, proprietari de imobile, care fizic nu sunt în măsură să curețe respectivele terenuri? De exemplu: sunt în spital, sunt bătrâni neputincioși, sunt plecați din localitate pentru tratament, sunt răpiți de criminali, sunt bătuți de jandarmi din greșeală…etc.? Cine și cum va judeca situația lor?
2-Dacă o persoană aflată în executarea activității de curățire a terenurilor respective, lucru impus de Primărie(!), suferă un accident de orice fel, ce responsabilitate trebuie să asume Primăria?
In nici o tara civilizata din Europ nu vine primaria sau alte societati subordonate, sa curete trotuarele din fata caselor, cat ca sunt proprietate publica. Fiecare om isi ingrijeste si isi intretine spatiul verde din fata casei si trotuarul. Asta implica maturat si scoaterea buruienilor. Aceste lucruri sunt normale mentalitatii unui popor civilizat si fiecare o face benevol. Fiecaruia dintre noi ne place in vest si admiram ce curat este la ei, dar majoritatea romanilor asteapta de zeci de ani sa rezolve tot ce e de rezolvat, Dumnezeu, primariile sau presedintele tarii. Dar de a lua atitudine si a face ceva din propria initiativa, fugim ca de dracu . De aceea suntem o tara de rahat!
Oraseni de 2 lei! Sa va fie rusine! Nu conteaza taxa, care ar deveni caduca daca voi ati intretine locul din fata casei. Dar nu, lenea si ipocrizia e mai puetrnic inradacinata. Sa va fie rusine pentru comentariile care influenteza negativ copii.
Suntem de o indolenta si lene incredibila! Nu pot sa cred! Spiritul civic unde e?
Doar la critici?
Nu va cere nimeni sa fiti japonezi ci oameni normali.
CE SA ZIC AVEM UN PRIMAR DE RAHAT SI NUL MAI VOTATI
Este liber aberant.
Romanilor le place sa traiasca intre gunoaie si in jeg. Este singura tara din Europa inundata de gunoaie: litoralul, orasele, muntii, raurile, curtile oamenilor etc …. peste tot doar gunoaie. La mancare, bautura, maltratat de animale, biserici si pupat moaste-n c…r sunt primii! Cand e vorba sa devina umani si civilizati, sunt mai rai decat africanii din jungla
Voi ne-aţi votat şi ne veţi vota în continuare pentru cã nu aveţi altul aşa de harnic şi dezvoltat.
Noi vã spunem ce sã faceţi bine. Plãtiţi RER altfel vine poliţia localã pe voi. Mãturaţi, puneţi resturile vegetale în saci cumparaţi de voi şi duceţi sacii la centru de colectare pe care vi l-am pregãtit, numai astfel scãpaţi de el. Noi v-am creat condiţiile unui trai decent, numai sã munciţi. Platiţi o altã firmã de prestaţii gen RER numai dacã vã prindem cu spaţiul cu frunze cãzãtoare pe el. Nimeni nu a fãcut atât de mult pentru oraş ca şi administraţia liberalã Bolojan.
Sunt curios cand o sa apara taxa pe chelie. Chelia lucioasa strica aspectul orasului, alunga turistii.
cica strazile din zonele de case sunt parcurse saptamanal de RER. da, bine, in Iosia vine masina aia de maturat strada odata pe mandat, cand se apropie alegerile.
nea Florea, vezi ca aia cu ridicatul gunoiului nu fac si curatenie. ba uneori mai si strica pe unde trec, ca ei sunt “domni” care nu pot fi deranjati sa se poarte frumos cu proprietatea altora.
Dacã asociaţiile de locatari patinatoare juridice ( dau singure zãpada) au suspendatã hotarârea pentru verdele lor, nu se vede de ce persoanele patinate (dau singure zãpada) nu ar avea şi ei suspendatã hotarârea, cã nu este verdele lor.
Hotararile suspendate in contencios nu duc la demisii. Regele stancii nu este nisipul.