Taxa de poluare intrată în vigoare anul acesta este de-a dreptul aberantă pentru cei care au maşini mai vechi. Conform HG 9/2012 de aplicare a Legii 9/6 ianuarie 2012, pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. În cazul proprietarilor care au maşinilor mai vechi, aceştia nu le vor putea vinde niciodată. Taxa de poluare este în unele cazuri de circa zece ori mai mare decât valoarea maşinii.
Caz concret, am sunat la un număr de telefon în urma unui anunţ din ziar, prin care un orădean cerea 3.000 de lei pentru o maşină Dacia din anul 1999. Am calculat valoarea taxei de poluare pentru această maşină şi a rezultat 6.938,46 de euro, ceea ce transformat în lei la valoarea de 4,300 de lei/euro înseamnă 29.836 de lei. Omul ne-a declarat că nici nu a auzit de acestă taxă, iar când i-am spus cât este s-a prins cu mâinile de cap.
„Nu se poate aşa ceva. Aşa nu-şi va mai putea vinde nimeni maşinile”, ne-a declarat vânzătorul. Poate doar la Programul Rabla, unde se primeşte un tichet valoric de 3.800 de lei. Acesta este valabil doar în cazul achiziţionării unui autoturism nou. În cazul vânzării acestora pe piaţă valoarea este de cel mult 1.000 de lei.
Cu contract de comodat
Mai este o soluţie, agreeată pe piaţă. Vânzarea să se facă doar printr-un contract între părţi, la notar.
„Se poate face un contract de comodat de folosinţă gratuită. Rămâne în acte acelaşi proprietar. Acesta va trebui să plătească impozitele. În contract se poate specifica, ca aventualele amenzi de circulaţie, de parcare, etc. să fie plătite de cel care foloseşte maşina”, ne-a informat notarul, Mona Victoria Radu.
Săptămâna viitoare vom reveni cu inferormaţii despre modul cum poate fi recuperată taxa auto.
Citiți principiile noastre de moderare aici!