Municipalitatea lucrează la proiectul etapei a II-a de finanţare pentru revitalizarea Cetăţii Oradea, care va fi depus pentru accesarea sumei de 8 milioane de euro, bani necesari pentru lucrări. În cadrul acestei etape, dacă finanţarea va fi câştigată, vor fi reabilitate patru corpuri de clădire, din cadrul inelului princiar, printre care cel mai degradat, E, aflat în pericol de prăbuşire. Tot în această etapă vor fi reabilitate şi două corpuri „locuite” temporar, păstrate în stare ceva mai bună. Este vorba de corpul D, unde a funcţionat Serviciul Poliţiei Rutiere şi corpul B, care găzduieşte încă Arhivele. Instituţia se va muta însă în anul următor, în prezent fiind în curs de amenajare un sediu nou. Cel de-al patrulea corp prevăzut să se reabiliteze în a doua etapă C, care închide inelul princiar.
Teatrul de vară, întârziat
Municipalitatea nu vrea să închidă complet Cetatea pe perioada celor cinci ani de lucrări. Corpul J va fi păstrat pe post de birou de informaţii turistice cu ghid care să îndrume vizitatorii.
În prezent se află în lucrări de restaurare Teatrul de vară al Cetăţii, proiect finanţat de consiliile judeţean şi local, fiecare contribuind cu câte 500.000 de lei. Consiliul local a alocat până acum pentru lucrări aproximativ jumătate din această sumă.
Acum se lucrează la descărcarea arheologică a zonei. Întrucât au fost necesare însă săpături de adâncime mai mare, aceasta a dus la întârzieri. Termenul final de execuţie ar putea fi decalat, potrivit estimării făcute de viceprimarul Biro Rozalia, între şase luni şi un an.
Fără activităţi comerciale
Marcel Boloş, directorul Direcţiei de Dezvoltare Durabilă a Primăriei, a prezentat miercuri funcţiile pe care ar urma să le aibă fiecare corp de clădire restaurat. Vor fi amenajate o galerie de artă, o bibliotecă virtuală, muzeul cetăţii, casa căsătoriilor, un multiplex cultural. „Încercăm să concentrăm activităţi diverse pentru a acoperi nevoile orădenilor şi promovarea valorilor comunităţii locale”, a explicat viceprimarul Biro Rozalia.
Problematice au fost însă spaţiile comerciale gândite iniţial de municipalitate în Cetate: cafenele şi restaurante, întrucât, finanţatorul a impus ca timp de cinci ani să nu se desfăşoare activităţi comerciale. Acesta presupune că până în 2020, pe aşa numita Stradă a Breslelor unde este prevăzută o cafenea şi un restaurant, se va percepe taxă de intrare şi nu plata consumaţiei.
În ceea ce priveşte funcţionalitatea corpurilor de clădire, în 25 noiembrie va avea loc o dezbatere publică, la Primărie, la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai unor instituţii de profil şi specialişti în domeniu, pentru a-şi expune părerile vis-a-vis de aceasta.
Mălina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!