Administrația Bazinală de Apă Crișuri a atribuit, prin licitație deschisă, lacul Șauaieu de pe Valea Gepiului către firma SC Otto Farm SRL, acum doi ani. Începând cu acest an, firma care gestionează campingul ShauaLive, situat la poalele digului Șauaieu, s-a asociat cu Otto Farm și a început să se ocupe și de lac. Alin Durgău, proprietarul ShauaLive, spune că principalul motiv pentru care a decis să ia în adminstrare și lacul a fost să extindă activitățile organizate acolo până dincolo de dig și să dezvolte zona, care și înainte era frecventată, însă fără niciun fel de reguli. Primul lucru făcut după luarea lacului în administrare a fost o curățenie generală în jurul acestuia. Administratorul ShauaLive se așteaptă de la toți cei care trec pe acolo să nu mai lase gunoaie în urmă.
[eadvert]
Cei care frecventează zona au constatat că începând cu această vară, pentru a avea acces pe lac, trebuie plătită o taxă. Potrivit celor care se ocupă de lac, persoanele care doresc să intre în apă în limita a 3 metri de la mal nu plătesc nimic. Însă toți cei care trec pe acolo au de respectat mai multe reguli, unele de bun simț, cum ar fi: păstrarea curățeniei, atenție sporită la oamenii din jur, este interzis săritul de pe platforma digului, este interzis focul deschis. Accesul în apă cu bărcuțe, saltele, placă SUP (paddle board) nu se poate face fără echipament de protecție, iar copiii trebuie supravegheați în permanență. Și cei care doresc să înoate au nevoie de echipament de protecție. Pentru ei, cei de la ShauaLive oferă spre închiriere baliză sau vestă de salvare. „Vrem ca lumea să fie în siguranță. Avem salvamar în weekend și am făcut și eu curs de salvamar, însă cu baliza, care e dotată și cu fluier, e mult mai sigur”, spune Durgău. Totodată, noul proprietar a interzis accesul ATV-urilor pe dig. „Primul lucru pe care l-am făcut a fost să interzicem motorizatele pe dig”, a explicat Alin Durgău.
Pe 10 ani
Potrivit informațiilor furnizate de ABA Crișuri, contractul cu Otto Farm SRL a fost încheiat până în 2030. Cei care administrează lacul au de plătit către ABA Crișuri 26.616 lei pe an, echivalentul a aproximativ 5.400 de euro, iar această sumă se actualizează anual în funcție de inflație. Sursa citată spune că pe lac pot fi organizate activități de agrement și turistice, de genul: hidrobicilete, bărci cu vele, bărci cu vâsle, bărci cu motor electric de până la 5 cp, surf cu vele, platforme plutitoare și fixe sau amenajarea unei plaje de nisip cu caracter temporar. Jetski-urile sunt interzise. „În ceea ce privește ambarcațiunile care utilizează un motor cu ardere internă, ce antrenează o pompă cu jet de apă ca sursă principală de propulsie, de tipul waterbob, water scooter, jetbike, jetski și altele asemenea, instituția noastră nu permite accesul acestora în scop recreativ pe lacurile de acumulare, indiferent de folosințele pentru care aceste acumulări au fost construite”, ne-a informat ABA Crișuri. JB – G.A.
Ce plătim la Șauaieu?
Taxele pentru activități pe lac sunt următoarele: 1 oră cu placa SUP (adusă de acasă) costă 15 lei (două ore 25 lei, trei ore 30 lei, iar după câte 5 lei pe oră), accesul la toboganul de pe dig 20 de lei pe zi, închiriere hidrobiciclete, placa SUP sau bărci 50 de lei pe oră (în preț fiind incluse și vestele de salvare), iar închirierea vestelor de salvare sau a balizelor costă 10 lei pentru prima oră și câte 5 lei pe oră după. Cei care doresc să meargă acolo la picnic trebuie să achite o taxă de 20 de lei/pe persoană/pe zi, în cazul în care aduc mâncarea la pachet. Taxa include și accesul la toaletă. Cei care își aduc de acasă carnea pentru grătar pot închiria grătarul cu 30 de lei. Însă, pentru cei care comandă mâncare și băutură de la barul din incita campingului, șederea este gratuită.
Trimite articolul
XCiudat , pentru modica suma de ‘70 lei pe ora îți este permis și accesul cu Jetski personal ? Cine are dreptate , “proprietarul” temporar al lacului sau ABA Crișuri ?
Cat de legal si sigur este sa amenajezi o improvizatie cum este ShuaLive in zona de siguranta ( revarsare ) a unui baraj (lac de acumulare) ?
Sa spuna Alin Durgau si ca streseaza intreg satul cu muzica lui house care merge toata noaptea in weekend ,zgomotul merge pe vale in sus pana in capatul satului , s-au facut si petitii catre primarie,s-a sunat la politie dar degeaba .
Parca ar fi barajul lui tacsu ca pune taxe pe toate si pentru satenii care vin la scaldat ,noi ne-am scaldat acolo de 40 ani si acum vine el sa faca reguli dupa bunul lui plac ,nu e vorba de bun simt aici ci de inavutire .
Cat va plateste “gunoiul “ala sa-i faceti reclama ?
Vad ca nu afisati comentariile
“Taxă de civilizare” ??? – asta cred că ar trebui s-o achite cei de la ShauaLive localnicilor din zonă pentru poluarea fonică generată de petrecerile date. În al doilea rând, faptul că un privat a închiriat luciul apei unui lac, care aparține statului, nu-l face proprietar și pe terenul din jurul lacului. Prea multe taxe pentru realitatea de la fața locului. Este cam absurd să pretinzi că faci turism din improvizații și apoi aberant să ceri taxe de servicii premium.
5.400 euro pe an? ADICA 450 EURO PE LUNĂ???? De ce nu și o cotă parte din câștiguri? Au dat pe nimic luciul de apă.
O persoană mai “răsărită” financiar îl închiria pe 10 ani pt uzul propriu și închidea tot.
Nu știu suprafața locului, dar e foarte puțin 5.400. trebuia vreo 100.000 euro pe an. E bătaie de joc!
Licitație deschisă? Nu ne spuneți și cine au fost restul competitorilor?
Cat tupeu sa impui o taxa pe ceva ce nu este al tau de drept, parca la sapat “tatătău” locul respectiv a fost gratuit din totdeauna, de la inceput jegul o sapat transee in padure sa nu poti trece usor pe acolo, e interzis accesul cu masina pe dig, dar nu e interzis sa sapi transee la marginea digului, de ce nu spune ca locul respectiv este deatinat doar pentru oameni de care i convine lui citez (nu este pentru toata lumea) , il intereseaza doar exploatarea in interes propriu, localnicii vin de zeci de ani acolo si poate acum nu isi permit sa vina sa plateasca taxele tale, oameni buni, este destul loc in padure pt sau langa lac pt camping, decat sa platiti sa stati pe proprietatea lui, aerul iarba de langa lac sunt gratuite nu? Nu stiu cat de transparenta a fost licitatia de o aflat doar el, as fii platit dublu fara sa obtin vreun profit doar sa nu fie a acelui om, a nu se interpreta gresit nu sunt frustrat, doar sa ramana gratuit pentru toata lumea, mediul nu este poluat de galagia care o face noaptea cu muzica lui house? Ecosistemul din zona, om de nimic, te-ai facut stapan peste noapte om de nimic? Si faci legi? Sper sa ajunga cat mai sus, sa vedem ce prietenii ai cu cei de la ABA, inca odata oameni buni padurea si pajistea de langa lac, sunt gratis, doar pe lac si dig poate pretinde foloase banesti, sper sa se faca dreptate, om de nimic sub pretextul ca are grija sa nu se faca mizerie, du-te ma om de nimic
Penibil! Au pus mina pe lac niste cocalari tehno-house.
Ce bine că a interzis erbivorelor să intre cu atv–urile în zonă!
Când am vrut ca eu și tatăl meu să “închiriem” acest lac ni s a cerut 60000 ron / lună și noi am vrut să facem un cartodrom din el