Traficul aglomerat, zgomotul, poluarea sau mizeria rămasă în urma turiștilor sunt doar câteva dintre motivele care au determinat marile orașe europene să caute noi metode de taxare a vizitatorilor. Astfel că, încă din 2022, unele țări au recurs la implementarea unei „taxe de turism“, notează Euronews.com.
Barcelona și-a mărit taxa de turism
Încă din 2012, turiștii care au vrut sa viziteze capitala catalană au trebuit să plătească atât taxa turistică regională, cât și o suprataxă suplimentară la nivelul întregului oraș. Anul acesta, la 1 aprilie, autoritățile orașului au majorat taxa municipală la 2,75 euro, iar de la 1 aprilie 2024, aceasta va crește din nou la 3,25 de euro. Taxa se aplică vizitatorilor care se cazează în unități de cazare turistice oficiale.
Valencia și Veneția vor impune o taxă turistică în 2024
Începând cu anul ce vine, Valencia va introduce o taxă de turism pentru călătorii care se cazează în toate tipurile de cazare din regiune, inclusiv hoteluri, pensiuni, apartamente și campinguri. Vizitatorii vor trebui să plătească între 50 de cenți și 2 euro pe noapte, în funcție de cazarea aleasă, pentru o perioadă de până la șapte nopți.
[eadvert]
Și Veneția va începe să taxeze turiștii care o vizitează pentru o zi începând cu 2024. Taxa a fost amânată de mai multe ori, dar o perioadă de probă de 30 de zile pare în cele din urmă să aibă loc în weekend-urile de primăvară și de vară de anul viitor. Datele exacte nu au fost confirmate încă.
UE implementează o viză turistică în 2024
Începând din 2024, cetățenii non-UE, inclusiv americanii, australienii, britanicii și alți călători din afara spațiului Schengen, vor trebui să completeze o cerere de 7 euro pentru a intra în UE, mai scrie sursa citată.
Cei cu vârsta sub 18 ani sau peste 70 de ani nu vor fi nevoiți să plătească această taxă.
Sistemul ar fi trebuit să intre în vigoare până în noiembrie 2023, dar s-a confruntat cu întârzieri legate de noul sistem de intrare/ieșire (EES) al UE.
Țările care au adoptat deja o taxă în urmă cu câțiva ani
În Austria se plătește o taxă de cazare, care variază în funcție de provincia în care vă aflați. În Viena sau Salzburg, veți plăti 3,02% în plus la nota de plată a hotelului, de persoană.
Belgia are o taxă de turism se aplică și la cazare, pentru fiecare noapte petrecută acolo.
Taxa este uneori inclusă în tariful camerei de hotel, dar unele separă costul și îl transformă într-o taxă suplimentară, așa că trebuie să verificați cu atenție factura. Anvers și Bruges percep o taxă pe cameră. În Bruxelles, tariful variază în funcție de mărimea și clasificarea hotelului. În general, este de aproximativ 7,50 euro.
Croația și-a majorat taxa de turism în 2019. Rata majorată se aplică însă doar în timpul sezonului de vârf, în timpul verii. Vizitatorii plătesc în jur de 1,33 euro de persoană pe noapte.
În Franța trebuie plătită o „taxe de séjour”. Aceasta se adaugă la factura de hotel și variază în funcție de orașul în care vă aflați. Tarifele variază de la 0,20 euro la aproximativ 4 euro pe persoană, pe noapte.
Punctele turistice precum Paris și Lyon folosesc acești bani pentru a menține infrastructura turistică.
Germania are ceea ce se numește „taxa pe cultură” (kulturförderabgabe), precum și o taxă pentru serile petrecute (bettensteuer), în orașe precum Frankfurt, Hamburg și Berlin. Taxa este de aproximativ 5% din factura de hotel.
Taxa de turism în Grecia se bazează pe numărul de stele ale hotelului sau pe numărul de camere pe care le închiriați. Poate fi de până la 4 euro pe cameră.
Taxele turistice din Ungaria se aplică doar în Budapesta. Călătorii trebuie să plătească un plus de 4% în fiecare noapte, în funcție de prețul camerei lor.
În Japonia, aceasta vine sub forma unei taxe de plecare. Vizitatorii din Japonia plătesc 1.000 de yeni (aproximativ 8 euro) atunci când părăsesc țara.
Olanda are o taxă turistică pe uscat și o taxă turistică pe apă. În Amsterdam, aceasta se ridică la 7 la sută din costul unei camere de hotel. Se numește toeristenbelasting.
Taxa de turism durabil, care se aplică în cazul cazărilor de vacanță din Insulele Baleare din Spania (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera), se aplică fiecărui turist în vârstă de 16 ani sau mai mult. În timpul sezonului de vârf, taxa poate ajunge până la 4 euro pe noapte.
Taxa de turism în Elveția variază în funcție de localitate. Costul este pe noapte și pe persoană și se ridică la aproximativ 2,20 euro.
De obicei, ofertele pentru cazare nu includ taxa turistică – aceasta este specificată ca o sumă separată, astfel încât este mai ușor de urmărit.
Și se aplică doar la sejururi mai mici de 40 de zile.
În cea mai mare parte a Statelor Unite se percepe o taxă hotelieră sau o taxă de cazare pentru călătorii care închiriază locuințe. Se mai numește și taxă de ocupare. Taxele se aplică la hoteluri, moteluri și hanuri. Se pare că cea mai mare rată este plătită în Houston, cu o taxă de 17% pe factura de hotel.
sursa: Euronews.com
Trimite articolul
XLa noi, in orasul faptelor bune, e exact invers: taxam oradenii (da-i drecu’) si acordam gratuitati turistilor, ca aia-s importanti, sa mearga terasele si restaurantele, ca doar stim ale cui sunt.
-
Ieșiți la anu la votat ca să scăpăm de leprele psdpnludmrusraur.de toții adică uite așa!!!
Viitorul e orasul de 5-15 minute, adica circuli in cartier la liber. Daca parasesti cartierul o faci cu taxa, sau doar cu acordul primariei, motivat. Asta va fi dezvoltarea. Asa se reduce traficul, nimeni nu va umbla teleleu prin oras. Fiecare sa stea acasa, ai iesit din casa esti taxat