Veşti bune pentru proprietarii de maşini. În Monitorul Oficial a fost publicată procedura care le permite să ceară Fiscului restituirea integrală a vechii taxe auto. Cerereile de restituire pot fi deja depuse la administraţiile fiscale. Restituirea se face persoanelor care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante. Timbrul de mediu se aplică în continuare. Ordonanţa de Guvern 40 din septembrie 2015 stabilea că persoanele care au plătit taxele amintite pot să ceară toţi banii înapoi, fără a fi nevoite să deschidă o acţiune în instanţă. Până la acel moment, legislaţia prevedea că se putea solicita doar restituirea parţială a vechii taxe auto, atunci când aceasta era mai mare decât actualul timbru de mediu. Au trebuit să treacă opt luni pentru ca proprietarii de maşini să poată să ceară efectiv banii înapoi. Procedura restituirii este cuprinsă în Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 682/1154/2016, apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 274 din 12 aprilie şi a intrat în vigoare la data publicării.
Cum se restituie banii
Potrivit actului normativ, taxa auto se va restitui actualizată cu indicele preţurilor de consum şi dobânzile aferente până la data plăţii integrale. În acest sens, proprietarul maşinii trebuie să depună la Fisc o cerere tip însoţită de mai multe documente: actul de identitate al persoanei fizice sau al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia (copie); documentul care atestă plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante (în lipsa acestui document, verificarea plăţii se face în baza informaţiilor deţinute de autorităţi); cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare (original + copie). Cererea trebuie să cuprindă contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită.
Termenul maxim de depunere al cererii este data de 1 ianuarie 2021 la registratura organului fiscal competent sau prin poştă, recomandat cu confirmare de primire.
Potrivit ordonanţei, sumele, cu dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxelor şi data restituirii acestora se achită pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea lor, conform graficului stabilit de organul fiscal competent. Cererile de restituire trebuie soluţionate în cel mult 45 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii sunt informaţi asupra acestui aspect în maximum zece zile de la emiterea deciziei de către autorităţi.
Pot să ceară restituirea taxelor amintite doar proprietarii care mai au maşinile pentru care au plătit taxele respective. Cine a înstrăinat maşina paote primi taxa înapoi doar în instanţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!