Persoanele care au plătit taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante ar putea avea posibilitatea de a cere restituirea integrală a sumei achitate, conform unui proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). În momentul de faţă, proprietarii de autoturisme pot să ceară înapoi doar banii plătiţi în plus, în cazul în care taxa auto a fost mai mare decât timbrul de mediu. Totodata, documentul publicat de MMAP prevede şi introducerea unei noi situaţii în care va trebui achitat timbrul de mediu. Cetăţenii care la momentul înmatriculării maşinii au plătit taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ar putea să ceară toţi banii înapoi. Măsura este inclusă de MMAP în proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu.
În cinci ani
„Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent”, se precizează în proiectul de act normativ. Taxa auto va fi restituită integral acestor persoane pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale a câte 20% din suma datorată. De asemenea, statul va achita şi dobânda pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei şi rambursarea acesteia.
Cererile de restituire vor fi soluţionate în maximum 90 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii vor fi informaţi asupra acestui aspect în cel mult zece zile de la emiterea deciziei de către autorităţi. Ordonanţa de urgenţă referitoare la timbrul de mediu stabileşte în prezent că proprietarii de autoturisme pot să ceara doar returnarea parţială a taxei auto.
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă inițiat de MMAP este precizat că, în baza unei decizii din octombrie 2014 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, sistemul de rambursare aplicat în prezent încalcă Dreptul UE. Judecătorii au considerat, în esenţă, că sistemul actual limitează sau chiar elimină obligaţia statului de a restitui taxa auto încasată ilegal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!