La Galeria „Ștefan Vilidár István” administrată de Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea (CFNO) a fost vernisată vineri, 27 august, un eveniment de artă vizuală constând dintr-o expoziție de artă fotografică și o proiecţie de filme documenare și videoclipuri.
Expoziţia „Generaţii” cuprinde creațiile artiștilor vizuali Dan Bureția (tată) și Alex Dian Bureția (fiu). Dan Bureția, care a expus nouă fotografii pe simeze, a prezentat în cadrul vernisajului mai multe videoclipuri și filme de scurtmetraj. „Ecouri” este un scurtmetraj de 8 minute pe tema strângerii grâului ca pe vremuri, manual, „Rădăcinile profesorului” spune povestea unui profesor pensionar de matematică, care din rădăcini de copac crează obiecte de artă, iar “Cal”, este un videoclip al poeziei lui Alexandru Andrițoiu transpusă pe muzică de Florian Chelu, film realizat în tehnica animație 3D, şi colaj video. Alături de tatăl său Alex-Dian Bureția a expus 36 de fotografii color, care cuprind mai multe genuri ale artei fotografice: peisaje, portrete, eseuri și fotografii de arhitectură.
Amfitrionul evenimentului a fost artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP președintele CFNO și al Asociației Internaționale Euro Foto Art (AIEFA). „Avem de această dată un program deosebit de artă vizuală. În cei 50 de ani de când mă ocup de artă fotografică am vernisat câteva sute de expoziţii organizate în diferite părţi ale lumii, dar aceasta este prima expoziţie în care autorii lucrărilor expuse sunt tată şi fiu” a spus Ștefan Tóth István, care a înmânat celor doi expozanți Certificatele de patronaj AIEFA.
Lucrările au fost prezentate de către dr. Lucian Ionica din Timișoara, care a apreciat nivelul artistic a exponatelor. „Fotografii nu surprind doar momente iluzorii, ci ei transmit şi idei, transmit gânduri pe care autorul ne invită să le descoperim. Vă invit privind fotografiile să treceţi dincolo de suprafaţă şi să vedeţi intenţia lor, ideea pe care vor să v-o transmită, mesajul, metafora”, a punctat acesta.
La vernisaj a participat și prof. Iosif Jurcuț, fostul director al Școlii din Ceica, și protagonistul scurtmetrajului „Rădăcinile profesorului”, care a înmânat celor doi expozanți creaţii proprii realizate din rădăcina unui salcâm. Momentele muzicale au fost prezentate de artiștii Rock Filarmonica Oradea: Iuliana Băican Chelu și Florian Chelu Madeva.
Noua expoziție de artă fotografică din Palatul Princiar al Cetăţii, organizată în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului Oradea și Regiune, sub patronajul AIEFA va rămâne la dispoziția publicul vizitator până în 14 septembrie, între orele 08:00 – 20:00,. Accesul publicului este gratuit.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!