Aceasta modifică şi completează prevederile normelor metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1872/2005, în sensul punerii în acord cu prevederile legislaţiei care modifică Legea nr. 138/2004 a îmbunătăţirilor funciare.În cadrul actului normativ sunt specificate şi reglementările privind tarfiul de livrarea a apei pentru irigaţii.
„Tariful de livrare a apei pentru irigaţii va acoperi costul apei, costurile de transport al apei de la sursă sau la priză la punctul de livrare a apei pentru irigaţii, prin intermediul infrastructurii de irigaţii din domeniul public şi domeniul privat al statului, aflată în administrarea Agenţiei. Costurile de transport includ cheltuielile cu energia electrică şi termică pentru pomparea apei.Tariful de livrare a apei pentru irigaţii nu cuprinde costurile de exploatare, întreţinere şi reparaţii, care se acoperă din abonamentul pentru irigaţii şi/sau fonduri ale Agenţiei. Sumele încasate din tariful de livrare a apei pentru irigaţii şi rămase neutilizate la finele anului se reportează în anul urmator. Elementele de calcul ale tarifului de livrare a apei pentru irigaţii se calculează pe unitatea de volum de apă livrată de furnizor la punctul de livrare a apei pentru irigaţii şi se aprobă prin ordin al ministrului”, se notează în actul normativ.
Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare percepe tarife pentru serviciile de desecare, prestate beneficiarilor la solicitarea acestora, până la aplicarea abonamentului de irigaţii şi desecare. Până la aplicarea abonamentului de desecare, Agenţia va pune în funcţiune staţiile de pompare de desecare, pe baza de comenzi ferme, semnate de beneficiari, aceştia urmând să achite Agenţiei contravaloarea serviciilor de evacuare a apei prin reţeaua de desecare.
Alte modificări stipulate în lege se referă la infrastructura secundară de irigaţii aparţinând domeniului privat al statului aflată în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (Agenţie) sau în administrarea societăţilor comerciale, institutelor de cercetare şi producţie agricolă, unităţilor de învaţămant superior, agricol şi silvic şi a altor instituţii publice, situata pe teritoriul unei organizaţii de îmbunătăţiri funciare (OIF).
Pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie necesară realizarii sau reabilitării infrastructurii de îmbunătăţiri funciare, terenurile cuprinse în amenajările de îmbunătăţiri funciare, care nu sunt înscrise în evidenţele de cadastru şi carte funciară se pot identifica prin numărul de tarla şi de parcelă, prin titlu de proprietate şi proces-verbal de punere în posesie sau prin orice altă modalitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!