Se pregătesc tarabele și atelierele pentru o nouă ediție a Târgul de bunătăți, meșteșuguri și voie bună „Straiţă Plină”. Dacă anul trecut a fost o ediţie aniversară, împlinindu-se zece ani de la prima ediţie, anul acesta, târgul va dura două zile, sâmbătă, 30 septembrie, şi duminică, 1 octombrie, în aceeaşi locaţie cunoscută „Între râuri”, la intrarea dinspre Beiuş.
Evenimentul este organizat Consiliul Județean Bihor, Centrul de Cultură Bihor, Agenția de Management al Destinației Bihor, Primăria Comunei Roșia şi Asociația Orizont Verde.
Ca în fiecare an oferta va fi bogată, cu produse autentice, direct de la producători. Straiţele se vor putea umple cu zacuscă, gemuri, dulceţuri, uleiuri presate la rece, produse apicole, murături, pălincă, ciuperci uscate, produse din cătină, siropuri şi lichioruri de casă, iar pofta va putea fi potolită cu: sarmale, varză călită, fasole cu ciolan sau cârnaţi de casă, dar şi plăcinte, prăjituri sau clătite, stinsăe cu bere artizanală şi sucuri naturale.
[eadvert]
Ateliere pentru toţi
Cea de-a unsprezecea ediție a târgului „Straiță Plină” va avea din nou cele zece ateliere meşteşugăreşti: atelier de olărit cu Raul Bocşe, atelier de nuiele cu Dinu Perva, atelier de încondeiat ouă cu Dorina Hamza, atelier de zgărdane cu Mărioara Matiuţa, atelier de strungărit Ianos Almasi, atelier de pirogravură cu Petre Merinu, atelier de tors cu Fica Barnoş, atelier de instrumente muzicale cu Fero Egyed, atelier cu război de ţesut cu Floriţa Codoban, atelier de cojocărit cu Mirela Boţa.
Pe lângă acestea, vizitatorii vor fi aşteptaţi şi la: atelierul de cioplit linguri de lemn cu Edmund Kreidik şi Alex Molnar, atelier de tricotat cu Ecaterina Lațcu, atelier de „ciupercărit” cu Dan Ursu Olar, atelier de kokedama cu Sorina Iagăr, atelier de string art cu Ioana Lorena Popa şi Emil Moldovan, atelier de animație copii cu Camps 4U.
Vlad Ciulea se va ocupa prin Experienţe Montane de trasee via ferrata în zona Roșiei (sâmbătă, ora 12:00 – via ferrata Valea Dâlbii, ora 15:00 – via ferrata Cheile Cuților, duminică, ora 12:00 – via ferrata Valea Dâlbii). De asmenea, caricaturistul Aram Iancu va fi prezent la târg pentru cei care doresc să rămână cu o amintire caricaturizată de la „Straiţă plină”.
Inedită este colaborarea din acest an cu Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş” din Beiuş, care va organiza un atelier de pictură în nisip colorat sub coordonarea profesorului Cătălin Iagăr şi un atelier de muzică susţinut de profesorul Remus Lazea. De asemenea, Şcoala Generală din Roşia, After school şi Biblioteca din Roşia pregătesc un atelier cu pănuşi.
Duminică, trei producători – George Coleşti, Ioana Halasz şi Monica Paşca – vor pregăti live zacuscă, sub privirile celor prezenţi la târg.
Teatru şi muzică neaoşă
Sâmbătă, de la ora 16:30, în cadrul secțiunii de festival de muzică și cultură modernă a „Straiței Pline” sunteţi invitaţi la teatru la un spectacol prezentat de ArtX. Este vorba de spectacolul „Dragoste cu năbădăi”, după „Ursul” şi „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov.
Subintitulată „Farsă într-un act”, piesa de teatru „Ursul” dezvăluie în mod concentrat, comico-ironic, o parte esenţială a naturii umane, sugerând cât de apropiate sunt uneori furia şi pasiunea. Conflictul între ofiţerul Smirnov şi moşieriţa Popova înregistrează o serie de treceri bruşte de la ceartă la preparativele unui duel între cei doi, apoi renunţarea lui Smirnov de a se lupta cu moşieriţa de care se îndrăgosteşte subit.
„Cerere în căsătorie” vine în continuarea piesei „Ursul”, utilizând aceeaşi distribuţie şi elemente regizorale înrudite. Povestea însăşi se aşază firesc în continuarea celei începute în „Ursul”. Astfel, dacă în piesa anterioară doi tineri trec pe nesimţite de la conflict şi ură la iubire pasională, în „Cerere în căsătorie” lucrurile sunt duse şi mai departe. A. P. Cehov surprinde iniţiativa lăudabilă a lui Ivan Vasilievici Lomov, care doreşte să se însoare cu fiica vecinului său. Dar cei doi potenţiali miri se ceartă aprig din motive derizorii, dând naştere unui comic de situaţie savuros.
Din distribuţie fac parte actorii: Mihaela Gherdan, Şerban Borda şi Corina Cernea.
Pe scenă vor susţine sâmbătă concerte iarba Fiarelor, o prezență constantă la Pe Pășune Fest/Straiță Plină şi pentru prima dată în Bihor, formaţia E-AN-NA, care lansează albumul „Alveolar” – „o introspecție care explorează micile refugii artistice de care dispunem într-o lume suprasaturată de griji și viteză, o lume care ne ostenește cu o sete nesfârșită pentru atenția noastră”.
Duminică e rândul soliştilor şi ansamblurilor folclorice. Vor urca pe scenă: Ansamblul Codrenii Bihorului din Roșia coordonat de Dana Gherlea, Muguri și mlădițe de tezaur din Beiuș, Ansamblul Slovac Cerovina de la Valea Cerului, Ansamblul Bărdăuţa din Borod, Ansamblul Cununiţa din Mădăras, Ansamblul Floarea Barcăului din Marghita şi soliştii vocali: Daniela Rada, Alexandra Maria Secan, Vlad Ştef şi Ionel Ban. Invitata specială este solista Nicoleta Voica. Programul va fi prezentat de Ioana Urs.
Trimite articolul
XL-am vizitat azi. Dezamagire totala! Rar mi-a fost dat sa vad ceva mai dezorganizat, ceva mai sarac in produse. Producatorii de acolo nu ca n-au unde sa-si vanda marfa, dar chiar nu au marfa. Reclama a fost mare si atragatoare, dar va spun cinstit ca m-am intors la fel cum m-am dus, adica cu STRAITA GOALA. Nu vizitati acest targ caci este pierdere de vreme. Va va parea rau.