Vineri, în prezenţa a numeroase oficialităţi, s-a deschis a doua ediţie a Targului fermierilor bihoreni.
Cei aproape 100 de participanţi din ţară şi din străinătate îşi expun ofertele la Oradea la evenimentul organizat de Consilului Judeţean Bihor în colaborare cu alte instituţii. Desfăşurat pe mai multe secţiuni: pomicultură şi legumicultură, zootehnie, cereale şi utilaje agricole, fermierii au astfel posibilitatea de a-şi expune şi valorifica produsele.
Conform organizatorilor producătorii sunt veniţi din ţară dar şi din străinătate. „Avem producători din judeţul Bihor dar şi din alete judeţe precum şi din Ungaria. De asemenea, în sectorul de alimentaţie pe lângă ceilalţi producători şi firme, îşi expun marfa şi cinci producători tradiţionali”, a precizat Marius Stefan, directorul Camerei Agricole Bihor.
„Anul acesta numărul participanţilor este mai mare decât anul trecut, senm că oamenii sunt mai interesaţi de aş-i promova produsele”, a spus Radu Ţîrle, preşedintele CJ Bihor.
Cei prezenţi vineri, în prima zi a târgului, au putut vizita standurile pe care producătorii şi-au expus cât mai atrăgător marfa. Pălincă, miere de albine, legume, fructe, produse din carne tradiţionale, flori şi plante decorative îi îmbie pe vizitatori să deschidă cât mai larg punga. De asemenea, cei prezenţi la târg pot vizita şi cele 20 de standuri de animale cu bovine, ovine şi cabaline. Utilajele şi maşini agricole de ultimă generaţie, dozatoare de lapte şi imputuri agricole pot fi găsite şi ele la târg.
Participanţii se declară mulţumiţi de organizarea târgului. „Organizarea unor astfel de târguri este benefică deoarece există producători de produse tradiţionale care nu au loc în piaţă, aceste târguri fiind practic o rampă de lansare. Noi suntem pentru prima oară la acest târg şi nu vrem neapărat să ne vindem produsele cât să le promovăm, să le facem cunoscute. Noi avem certificate 23 de produse tradiţionale din carne. Diferenţa de preţ dintre produsele tradiţionale şi cele aflate în comerţ nu este foarte mare. Costurile de producţie a acestor produse sunt mai mari deoarece sunt făcute integral din carne iar procestul de producţie este mai îndelungat”, ne-a spus Ioan Alba, directorul unei firme hunedorene care comercializează produse tradiţionale din carne.
Program artistic
În perioada desfăşurării manifestărilor expoziţionale, pe scena amenajată, va fi susţinut un program cultural artistic în cadrul căruia îşi vor da concursul artişti, formaţii şi ansambluri de muzică şi dansuri judeţul Bihor. De asemeane, vor avea loc şi exerciţii demonstrative.
Vineri Serviciul de Ambulanţă Bihor a prezentat un exerciţiu demonstrativ. Tot ieri pe scenă au urcat Ansamblurile folclorice „Mioriţa” şi „Toldi” ale Casei de Cultură din Salonta, respectiv Ansamblul folcloric din Mădăras.
Sâmbătă, luptătorii Serviciului de Intervenţie rapidă vor susţine un exerciţiu demonstrativ în care vor prezenta tehnici şi procedee de autoapărare şi un exerciţiu dinamic, de neutralizare a unui grup de infractori.
De la ora 15 vor evolua pe rând Ansamblul folcloric „Auşana”, respectiv Ansamblul folcloric „Mlădiţe de tezaur” al Casei de Cultură din Beiuş. Pentru cei mici, de la ora 16.00, actorii Teatrul pentru Copii şi Tineret „Arcadia” au pregătit un spectacol de teatru.
Duminică, manifestările culturale vor debuta la ora 14.00 cu un program artistic susţinut de către Ansamblurile folclorice din Tilecuş şi Şuncuiuş urmat de Ansamblul artistic profesionist „Crişana”. Jandarmii bihoreni, care au şi un stand unde sunt prezentate echipamente şi materiale dun dotarea lor, vor prezenta un exerciţiu demonstrativ. De la ora 18.30 Lăcrămioara Deac va susţine un recital de muzica uşoară. Manifestările se vor încheia cu un recital al trupei Stargroup şi un spectacol de dans al trupei Boombox.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!