Consiliul Județean Bihor sprijină organizarea târgului de la Lugașu de Jos prin Fundația Euroregiunea „Bihor – Hajdú-Bihar”. Aceasta după ce succesul de anul trecut al Târgului Corvinilor ar putea fi multiplicat. Dacă anul trecut au fost 100 de agenți economici, în acest an, organizatorii evenimentului au adus peste 200 de comercianți. 30.000 de oameni au trecut pragul târgului anul trecut. În acest an, la închiderea ediției nu exista un bilanț al numărului vizitatorilor, evenimentul fiind în desfășurare. Organizatorii au avut ca grup țintă participanți din județele limitrofe, dar și din Ungaria, Slovacia, Austria. Conducerea Consiliului Județean a fost prezentă integral la eveniment, atât președintele Pasztor Sandor, cât și cei doi vicepreședinți Traian Bodea și Ioan Mang fiind prezenți la deschiderea de la Vila President. Nici subprefectul Iulius Delorean nu a lipsit de la eveniment.
„Consiliul Județean sprijină activitățile sociale, culturale, dar și astfel de evenimente. Prin Fundația Euroregiunea «Bihor – Hajdú-Bihar» s-a obținut sprijin financiar pentru acest târg pe care îl considerăm inclus într-un șir de evenimente pe care dorim să le promovăm împreună cu județul Hajdú-Bihar. Normalitatea înseamnă să creăm o platformă comună prin care să promovăm turismul și tradițiile dincolo de graniță, iar acest eveniment este inclus într-un circuit la care vor avea acces turiștii care vizitează zona”, a anunțat președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, în deschiderea Târgului Corvinilor.
Primarul Șorban Levente a prezentat invitaților o scurtă istorie a târgului. Târgul a fost înființat pe baza unui ordin al regelui Matei Corvin în anul 1469. Prima atestare scrisă datează din 1475. Târgul a fost organizat anual în Lugaș până în anul 1930, când , și-a schimbat denumirea în Târgul de Vară, iar locația nouă, la Aleșd. Începând din anul 2017, târgul revine la vechea denumire „Târgul Corvinilor”și în vechea locație, la Lugaș.
Pe lângă momentele artistice, târgul își propune și alorificarea culturii și tradițiilor locuitorilor din această zonă: români, maghiari, slovaci. „Considerăm că prin acest eveniment aducem un plus de valoare Turismului din zona Crișului Repede”, spun organizatorii. Evenimentul este organizat de: Asociația„Viitorul Regiunii Crișurilor, Primăria Lugașul de Jos, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Fundația Euroregiunii Bihor – Hajdu Bihar, Agenția de Management Bihor, Școala gimnazială ”Ovidiu Drimba” din comună. „30.000 de oameni au crezut în această manifestare, în acest act de comerț modern. Parcă regele Matei Corvin s-a gândit că pe aici va trece un drum european, iar târgul va avea asigurată publicitatea necesară. Experiența ne spune că astfel de târguri au priză la public, există contact direct între comerciant și cumpărător”, a spus subprefectul Iuliu Delorean. „Indiferent de crez sau etnie, ne unește tradiția, muzica”, consideră vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea.
„Să lăsăm viitorului tradițiile noastre, să putem avea pe Valea Crișului astfel de evenimente unde oamenii să vină, să discute, să se reîntâlnească”, e îndemnul lui Traian Bodea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!