Evenimentul debutează sâmbătă, 11 noiembrie, şi va dura două zile. Târgul va găzdui 30 de meşteri populari şi producători agricoli. La cele 30 de standuri vor fi expuse doar produse tradiţionale.
Ziua Sfântului Martin se serbează pe data de 11 noiembrie. Tradițiile legate de acest personaj sunt vii în Europa Centrală și au ca origine obiceiuri ce se leagă de cultura germană.
Pe lângă sărbătoarea religioasă, această dată calendaristică marcheză și un important eveniment înaintea începerii Postului Crăciunului, când se organizau târguri și se serba cu multă veselie, cu mese îmbelșugate și multă lumină. Se spune că „cine nu mănâncă preparate din gâscă în această zi, nu va avea ce mânca tot anul”. Totodată, în această zi se servea prima dată vinul nou.
Sfântul şi gâştele
„Martin von Tours (316-397) ar fi fost fiul unui tribun roman și se spune că copiii militarilor de profesie erau obligaţi prin lege să intre la rândul lor în armată, urmând meseria părinţilor. Deşi s-a opus din răsputeri, deoarece nu accepta violenţa, totuşi el a fost obligat să se înroleze încă de la vârsta de 15 ani. Cu toată viaţa aspră şi felul în care erau instruiţi soldaţii pentru a fi gata oricând să ucidă, Martin nu s-a schimbat; a rămas la fel de bun, tolerant, omenos, fiind gata oricând să sară în ajutorul semenilor săi, să-i ajute pe cei săraci, pe cei bolnavi, pe cei înfometaţi – toate acestea dintr-o soldă care în mod normal de abia îi ajungea unui singur om.
Într-o toamnă târzie şi rece, Martin a întâlnit un bătrân atât de sărac, încât hainele îi erau numai zdrenţe pe el. Era frig, un vânt îngheţat sufla dezlănţuit, ridicând în trombe frunzele uscate, iar bietul bătrân, aciuit lângă zidul unei case, ca un câine de pripas, stătea ghemuit pe jos, în aşteptarea îngheţului morţii.
Văzându-l, Martin n-a mai stat pe gânduri şi deoarece nu avea cum să-l ajute altfel, şi-a scos mantia ostăşească de pe umeri şi cu paloşul a despicat-o în două, oferind bătrânului jumătate din ea”, explică Laskovic Istvan, organizator al evenimentului.
În aceeaşi noapte, Martin l-a visat pe Iisus îmbrăcat în jumătatea de mantie pe care o dăduse omului sărac. Acesta i-a spus: „Martin, ceea ce dai aproapelui tău aflat la necaz îmi dai mie, şi binele care îl faci pentru altul mi-l faci mie.”(Matei 25-43)
Ce s-a mai întâmplat apoi? Martin s-a botezat, devenind creştin, iar viaţa sa a fost un exemplu de dăruire şi bunătate. La vârsta senectuţii a fost propus să fie episcop, dar Martin, modest, nu dorea astfel de titluri şi funcţii, aşa că pentru a nu fi găsit, s-a ascuns într-un grajd unde iernau gâştele. Exact ca la Roma, gâştele au făcut o asemenea gălăgie încât cei care-l căutau au venit la sigur şi l-au găsit. Astfel, Martin nu a mai putut refuza înalta distincţie şi a fost făcut episcop.
Sub brandul Valea Ierului
Târgul de ziua Sfântului Martin este organizat de Asociația Agricultorilor din Valea Ierului.
„La Târgul gusturilor din Valea Ierului dorim promovarea produselor tradiționale și autohtone, respectiv dorim promovarea producătorilor autohtoni, dar şi conștientizarea populației în legătură cu beneficiile consumării alimentelor produse la noi în țară. La târg, pe lânga produsele din Valea Ierului, vor fi expuse şi articole meșteșugărești din zona Satu Mare, iar curiozitatea expoziției de mărfuri va fi cozonacul secuiesc, direct din Ținutul Secuiesc, un produs bine cunoscut, căutat şi în regiunea noastră. Din Valea Ierului vor fi expuse produse tradiţionale şi produse bio precum uleiuri presate la rece, diferite cașcavaluri, sucuri de fructe, miere, turtă dulce, vinuri premiate, murături de casă, fructe şi legume, toate sub brandul produselor din Valea Ierului – brandul „Búzavirág”- Albăstrea”, explică Loskovics Istvan.
Donaţi!
Pe parcursul târgului va fi organizat un punct pentru donare de alimente și îmbrăcăminte pentru orfelinatele confesionale din județul Bihor, pentru a ajuta în preajma Crăciunului și aceste instituții. Târgul va fi deschis în ambele zile între orele 10:00-17:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!